Bolezni srca in ožilja

Bolezni srca in ožilja ter dializa: Kaj morate vedeti, da boste ostali zdravi?

Kot že morda veste, mnogo dializnih pacientov prizadenejo različne bolezni srčno-žilnega sistema. Dobra novica je, da lahko s pravilno oskrbo in preventivnimi ukrepi dejavno upočasnite napredovanje bolezni srca in ožilja ter izboljšate svojo napoved ali pa zmanjšate tveganje za razvoj bolezni.

Vloga srčno-žilnega sistema

Sistem, ki ga skupaj tvorijo srce, vene, arterije in kapilare, je znan kot srčno-žilni sistem. Glavna naloga sistema je poskrbeti, da smo živi in da se dobro počutimo. Ta sistem skrbi, da se kri pretaka iz srca v pljuča in v druge dele telesa, ki jih na ta način oskrbuje s kisikom. Pri ljudeh z boleznimi srca in ožilja pa telo ne more opravljati teh pomembnih nalog tako dobro, kot bi jih moralo.

Podrobneje o boleznih srca in ožilja

Izraz bolezni srca in ožilja se nanaša na več bolezni, od hipertenzije in ateroskleroze do koronarne bolezni srca in kapi. Nekatera stanja se pojavljajo pogosteje od drugih. Bolezni srca in ožilja lahko povzročijo, da srce preneha učinkovito črpati kri, da srčne zaklopke ne morejo več pravilno delovati ali da se arterije zožijo ali otrdijo. Na poškodbe delov srca in krvnih žil vplivajo tudi določeni toksini in bakterije.

Zakaj so dializni pacienti ogroženi?

Če imate kronično ledvično bolezen, je tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja povišano, zato je zelo pomembno, da skrbite zase, hodite na redne zdravniške preglede in upoštevate zdravnikova navodila. Eden od razlogov za to je, da sta sladkorna bolezen in povišan tlak glavna vzroka za kronično ledvično bolezen. Če nista nadzorovana, lahko poškodujeta krvne žile. V splošnem lahko okvara ledvic prav tako povzroči visok krvni tlak, kar je dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Drug mogoči zaplet kronične ledvične bolezni, ki lahko prav tako prispeva k boleznim srca in ožilja, so visoke ravni homocisteina ter kalcija in fosfata. Ker se ta stanja pogosto pojavijo skupaj z ledvično boleznijo, je še posebej pomembno, da upoštevate načrt zdravljenja, ki ga je pripravil vaš zdravnik.

Povišan krvni tlak

Visok krvni tlak ali hipertenzija je pogosto imenovan tudi „tihi ubijalec“. Ta vzdevek je dobil zato, ker imajo ljudje pogosto visok krvni tlak, a nobenih simptomov. Odčitek krvnega tlaka je sestavljen iz dveh številk: prva je sistolični tlak, ki predstavlja tlak ob srčnem utripu, druga pa diastolični tlak, ki je tlak srca v fazi sprostitve. Pri ljudeh z visokim krvnim tlakom kri teče skozi žile s preveliko silo. Sčasoma to žile poškoduje, zato je pri takšni osebi tveganje za srčni infarkt ali kap večje. Da krvni tlak ostaja znotraj normalnega območja, vam ga zdravnik redno preverja, s tem pa zmanjšuje tveganje za zaplete.

Ateroskleroza, koronarna bolezen srca in kap

Ateroskleroza v laičnem jeziku pomeni otrditev arterij, to je krvnih žil, po katerih se kri pretaka iz srca v druge dele telesa. Zaradi maščobnih oblog, imenovanih plak, in mineralnih usedlin arterije otrdijo, zato v srce teče manj krvi. Zaradi srca, ki ima premalo krvi, se lahko pojavijo simptomi, kot je bolečina v prsih, to pa lahko vodi tudi v srčni infarkt. Otrditev arterij je tudi glavni vzrok koronarne srčne bolezni – to je izraz za vsa stanja, pri katerih je zaradi blokade ali zožitve prišlo do zmanjšanega pretoka krvi v srce. Če možgani ne dobijo dovolj kisika ali če krvna žila poči, lahko pride do kapi, pri kateri je potrebna takojšnja zdravniška pomoč.

Vzroki za bolezni srca in ožilja

Enako kot pri mnogih drugih stanjih so tudi pri boleznih srca in ožilja vzroki večplastni ter se razlikujejo glede na posameznika. Nekateri skupni dejavniki tveganja so slaba prehrana, kajenje, stres in nedejaven življenjski slog, zato je izbira zdravega življenjskega sloga tako pomembna. Med splošnimi priporočili, ki vam jih lahko poda zdravnik in ki vam bodo v pomoč pri dejavnem zniževanju tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, so uravnotežena prehrana z nizko vsebnostjo natrija, odpoved kajenju, več vadbe in boljše obvladovanje stresa. Sprva se vam bo uvajanje teh sprememb morda zdelo zahtevno, vendar vedite, da dobro vplivajo na vaš srčno-žilni sistem, vaše ledvice ter na vaše splošno zdravje in počutje.

Zdravljenje za ljudi s kronično ledvično boleznijo

Že prej smo omenili, da bo vaš nefrolog redno spremljal in preverjal znake bolezni srca in ožilja. To pomeni tudi merjenje krvnega tlaka in jemanje vzorca krvi za preverjanje slabokrvnosti. Če so znaki prisotni, bo zdravnik oblikoval vaš osebni načrt zdravljenja, ki lahko vključuje zdravila za zniževanje visokega krvnega tlaka ali holesterola. Prav tako bo ocenil in zdravil druga neravnovesja ali primanjkljaje, na primer visoko raven kalcija ali fosfata, zaradi katere je pri vas tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja večje. Če imate tudi sladkorno bolezen, morate nujno nadzorovati raven sladkorja v krvi, da zaščitite svoj srčno-žilni sistem in ledvice.  

Ker lahko hrana, ki jo vsakodnevno jeste, tudi neposredno vpliva na simptome bolezni srca in ožilja, vas bo nefrolog napotil še na posvet k dietetiku, specializiranem za oskrbo ledvičnih pacientov. Skupaj bosta oblikovala okusen, a hranljiv prehranski načrt, ki vam bo pomagal, da se boste bolje počutili in da boste čim bolj zdravi. Ne pozabite: Upoštevanje zdravnikovih in dietetikovih priporočil ter skrb zase sta temelja kakovostnega življenja z dializo ter boleznimi srca in ožilja. To je ključ do boljšega osebnega počutja in večje splošne kakovosti življenja.

Dializa ter bolezni srca in ožilja

Poleg uvedbe sprememb življenjskega sloga, jemanja zdravil in upoštevanja prehranskega načrta je dokazano, da tudi nekatere vrste dialize omejujejo določene zaplete, povezane z boleznimi srca in ožilja. Takšna je dializa z visokim pretokom (High-Flux) ali dializa HighVolumeHDF, ki poteka hkrati s programom Fluid Management (programom za uravnavanjem tekočin). Podjetje Fresenius Medical Care se zavestno trudi, da bi vsem pacientom, za katere skrbi, ponudilo možnosti dializ, ki pomagajo upočasniti razvoj in napredovanje bolezni. Med naslednjim obiskom se o vseh vprašanjih, ki jih imate o svoji situaciji, pogovorite s svojim nefrologom.