Italija

„La dolce vita“ – življenje po italijansko

Zaradi široke mreže centrov NephroCare v Italiji, ki vsi ponujajo počitniško dializo, lahko na počitnicah doživite Italijo v polnosti, tudi če niste italijanskega rodu.

Prepoznavnost

Italija, ki se po dolžini razteza na več kot 1185 kilometrih, lahko s svojo izjemno raznolikostjo zadovolji vse okuse. Premore vse: od alpskih vrhov na severu in čudovitega morja na vzhodu, jugu in zahodu do valovitih vzpetin in prelepih starodavnih vinogradov, ki dajejo čar mnogim pokrajinam v notranjosti države. Zaradi prijetnega sredozemskega podnebja so poletja vroča in suha, zime pa vlažne. Podnebje se lahko sicer lokalno nekoliko razlikuje. Če čas potovanja lahko prilagajate, rezervirajte počitnice spomladi ali jeseni. Na turističnih območjih je takrat manj gneče, izognili pa se boste tudi poletni vročini, ki jo je na vrhuncu težko prenašati.

Ena država, mnogo kultur

Italija je tako kulturno raznolika kot so raznolike njene pokrajine in podnebje. Prebivalci severnega dela Italije imajo v kulturnem smislu več skupnega z Avstrijci in Bavarci kot z južnimi Italijani. Kot pravi slavni pregovor: „Za vsako cerkev v Rimu obstaja banka v Milanu.“ Čeprav je to hudo posploševanje, bi se mnogi strinjali, da med severom in jugom obstaja kulturna ločnica. Vsako območje pa ima ne glede na to lastno zakladnico dragocenosti, ki čaka, da jo odkrijete.

„Buon appetito“ – dober tek!

Italijanska kuhinja ponuja veliko več od domnevno najslavnejšega italijanskega izvoznega blaga, pice in testenin: je hranljiva, slastna in zelo raznolika. Stremi k sezonskim, lokalnim sestavinam in preprosti pripravi, kar je bistvo tako imenovane sredozemske prehrane. Turisti se pogosto vprašajo, kakšna je skrivnost izvrstne italijanske hrane, a ni nobene velike skrivnosti: gre preprosto za sestavine, ki so pridelane in vzgojene na tradicionalen način in zaužite takrat, ko so najbolj zrele. Ni presenetljivo, da je gibanje „slow food“, ki se zavzema za počasnost pri prehranjevanju, vzniknilo prav tu.

Višavje italijanskega severa

Ko pomislite na Italijo, prva misel verjetno niso gore in jezera. Vendar pa so veličastna kulisa vsakdanjemu življenju na severnem delu države. Vsako zimo v Alpe pride nešteto turistov, željnih spusta po smučarskih progah. Ko se otopli, se množica pohodnikov poda na gorske poti ali pa na sproščene sprehode v osupljivem jezerskem predelu okrog obal jezer Como, Maggiore in Garda. Mesta, ki si jih na severu morate nujno ogledati, so svetovna modna prestolnica Milano, Verona, prizorišče Shakespearove mojstrovine Romeo in Julija, ter izjemno romantične Benetke z labirintom kanalov in vodnih poti, ki povezujejo 117 otokov. Naj vas ne preseneti, če boste tu pogosteje kot na testenine naleteli na riž. Iz Lombardije, pokrajine na severu, prihaja tudi okusna kremasta jed iz riža, znana kot rižota.

Vse poti vodijo v Rim

Italijanska prestolnica Rim, s prikladnim vzdevkom „večno mesto“, je živahno, barvito mesto v pokrajini Lazio z dolgo in obsežno zgodovino. V nasprotju z mesti kot so Firence, kjer se turistom lahko zazdi, da jih obkrožajo le turisti, se boste tu gnetli med mnogimi pravimi Rimljani. Med zanimivostmi, ki si jih morate ogledati, so Kolosej, kjer so se nekoč borili gladiatorji, Panteon iz 2. stoletja pred našim štetjem, ki je bil prvotno tempelj, posvečen rimskim bogovom, ter mesto Vatikan, sedež Katoliške cerkve, kjer domuje še ena od Michelangelovih mojstrovin: Sikstinska kapela.

Jugozahodna obala

Če boste obiskali pokrajino Kampanjo, ki se na jugu dotika Lazia, boste spoznali kopico očarljivih mest in zanimivih krajev. V tretjem največjem mestu v Italiji, Neaplju, raziščite starodavne ulice in spomenike. V rojstnem mestu pice si ne pozabite privoščiti nepozabnega obeda. Pri iskanju picerije imejte v mislih, da so najslavnejše in najpristnejše pice spečene v krušni peči. Iz Neaplja lahko hitro pridete do mnogih drugih zanimivosti na tem območju. Arheološko najdišče Pompeji je oddaljeno le 25 kilometrov proti jugovzhodu, vznožje Vezuva, katerega slavni izbruh je leta 79 našega štetja pokopal Pompeje, pa se nahaja le devet kilometrov proti vzhodu. Če ste najeli avtomobil, se po obalni cesti podajte na izlet proti jugu in uživajte v dih jemajočih razgledih lesketajoče se obale Amalfija.

Spodnji del škornja

Najjužnejši italijanski pokrajini sta Apulija (v italijanščini Puglia) na peti škornja in Kalabrija na prstih. Ti turistom manj znani pokrajini je veselje obiskati. Apulija, tradicionalno kmetijsko območje, se ponaša z očarljivo celinsko pokrajino, posejano s sadovnjaki, z oljčnimi nasadi in s tradicionalnimi bivališči – to so očarljive belo prepleskane hiše iz apnenca, imenovane „trulli“.  

Ob veličastni, 840 kilometrov dolgi obali se vrstijo razbrazdane pečine in divje, bele peščene plaže, gneče pa je manj. Še en vrhunec: baročno mesto Lecce. Če bi morali Kalabrijo opisati z eno besedo, je izbira jasna: „hribovita“. Predvsem zaradi gorske verige Apenini, ki je hrbtenica tega območja, je na tem območju zgolj deset odstotkov ravnine. V zgodovini je gorat teren varoval prebivalce pred napadi, saj so lahko hitro pobegnili v gore, porasle z gostimi gozdovi. Danes je večina območja zaščitena kot narodni gozd, zato ji je prihranjen razvoj, ki preplavlja mnoge dele Italije. V notranjosti je kalabrijska pokrajina prekrita z opuncijo, rastlino z osvežujočimi sadeži, podobno kaktusu, ter z oljkami, breskvami in hruškami. Obdarjena je tudi z mnogimi raznolikimi plažami, od prodnatih do peščenih. Med mesti, vrednimi obiska, sta Pizzo in Tropea, če pa se podate vse do konca Kalabrije, morate poskusiti okusno mazljivo klobaso, imenovano ’nduja. Natanko nasproti Kalabrije v zahodni smeri leži Sicilija, največji otok v Sredozemlju. Zaradi svojega položaja je že od nekdaj na križišču med Afriko in Evropo, otok pa se ponaša z bogato in raznoliko zgodovino ter z izrednimi geografskimi znamenitostmi. Vzhodni strani daje poudarek gora Etna, največji dejavni vulkan v Evropi.  

Če se podajate na severozahodni del, se je zaradi vpadljivih kupol, ki jih je navdihnila arabska arhitektura, zelenih vrtov, razpršenih po njem, in živahne tržnice Vucciria vredno ustaviti v barvitem Palermu, ki leži neposredno ob morju. Tu smo se vseh zanimivosti, zvokov in vonjev, v katerih lahko uživate in jih vpijate, dotaknili le površinsko. Zakaj vsega preostalega ne bi raziskali sami?

Dogovarjanje za počitniško dializo

Preden se podate na pot, stopite v stik z najbližjim centrom NephroCare in jih obvestite, da prihajate na dializo. Italija ima veliko različnih centrov NephroCare, ker pa je država velika, poskrbite, da boste svojo pot načrtovali v njihovi bližini. Centri NephroCare v pokrajinah Kampanja, Lazio, Marche, Molise, Lombardija, Apulija, Kalabrija in Sicilija vas bodo z veseljem sprejeli ter skrbeli za vas, ko boste uživali v sladkem življenju.

Povezane teme

Počitniška dializa v Italiji

Podrobne informacije o vseh ponujenih postopkih in delovnem času dializnih centrov NephroCare.