Poljska

Poljska – deleža skritih zakladov

Z 38 milijoni prebivalcev je Poljska deveta največja država v Evropi, pa vendar je tuji turisti večinoma še niso odkrili. Od plaž in vodnih športov na obali Baltika do pohodništva in smučanja v Tatrah ter veličastnimi mesti vmes: to je Poljska, država s presenetljivo raznolikimi zanimivostmi in dejavnostmi ter z izjemno bogato zgodovino.

Slastna dobrodošlica

Poljaki so prijazni in toplo sprejemajo goste, tisto, kar zares obožujejo (in zelo radi delijo z drugimi), pa je njihova hrana. Obedi se pogosto začnejo s tradicionalno juho iz sestavin, kot so kislica, vložene kisle kumarice ali cvetača. Poleti Poljakom teknejo celo juhe iz sadja.  

Priljubljene glavne jedi so blazinice z nadevom iz krompirja in sira (pierogi ruskie), tradicionalna „lovska obara“ (bigos) ter meso, kot je gosje, krapovo in slanikovo. Okusen in popoln zaključek poljskih obedov so slastni poobedki, na primer makova potica ter različne vrste skutinih tort in slivove čežane (powidla).

Misleci in ustvarjalci

Poljska kultura je izjemno bogata: država je posebej cenjena zaradi svoje literature, kinematografije in glasbe. Pisci znanstvene fantastike, kot je Jerzy Žuławski, so ustvarili pionirska znanstvenofantastična dela, s katerimi so postali svetovno priznani.  

Pozneje v 20. stoletju so se filmski režiserji, kot je Andrzej Wajda, upirali cenzuri tistega časa in ustvarili nekatera najdrznejša ter najbolj politično smela dela, ki so v času hladne vojne nastala v vzhodni Evropi. Wajda je najbolj znan po svoji trilogiji vojnih filmov ter po prelomnih protikomunističnih filmih Marmorni človek in Železni človek. Slednji je na Filmskem festivalu v Cannesu leta 1981 prejel Zlato palmo.  

Mednarodno priznani so tudi poljski skladatelji, kot je Henryk Górecki. Góreckijeva Simfonija žalostnih pesmi, ki je premiero doživela leta 1977, je bila na vrhu lestvic klasičnih skladb po vsem svetu.

Krakov

Krakov, najbrž eden najbolj znanih turističnih ciljev na Poljskem, je pravi dragulj. Na sprehodu po njegovem zgoščenem središču je res mogoče začutiti njegovo zgodovino. Krakov je bil, kot priča njegova veličastna arhitektura, prestolnica dežele več kot 500 let. Od leta 1978 je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Ogromen glavni trg, ki meri 40.000 kvadratnih metrov, je največji srednjeveški mestni trg v Evropi, obkrožajo pa ga restavracije in kavarne. V središču je imenitna tržnica Suknenica (Sukiennice), ki je bila leta 1555 obnovljena v renesančnem slogu. Vstopite vanjo in zagledali boste trgovce, ki v vrstah prodajajo nakit iz jantarja, prefinjeno spletene čipke, lesene šahovske komplete ter druge edinstvene izdelke in spominke iz teh krajev.  

Glavna zanimivost in najslavnejša znamenitost mesta je kompleks stavb na hribu Wawel. Najprej se ustavimo pri gradu Wawel, nekdanji razkošni kraljevi rezidenci, kjer so poljski vladarji vladali do leta 1596. Onkraj dvorišča je Wawelska katedrala iz 14. stoletja, kjer so kronali poljske monarhe. Podate se lahko tudi v votlino, kjer domuje wawelski zmaj, ki bruha ogenj.

Če bi radi raziskovali podeželje, je čudovita podeželska pokrajina v bližnjem višavju Poljske Jure, za katerega so značilne osupljive skalne oblike. Na tem območju je še Krajinski park Orlova gnezda, kjer stoji kar 25 srednjeveških gradov. Tu je tudi Narodni park Ojców, kjer prebivajo bobri, jazbeci, hermelini ter mnoge druge vrste netopirjev in ptic.

Mogočne gore na vzhodu

Približno dve uri vožnje z avtomobilom ali avtobusom iz Krakova proti jugu ležijo Podhale. Zaradi svojih naravnih lepot so verjetno najbolj dih jemajoča poljska pokrajina, ki se ponaša tudi z najvišjim poljskim gorovjem, Tatrami. Kljub temu, da je območje majhno, je kulturno še vedno zelo različno od ostalih delov Poljske. Zaradi geografske izoliranosti so prebivalci teh krajev (górali ali hribovci) ohranili svoje značilne običaje, narečje, ljudske noše, glasbo in jedi.  

Glavno mesto regije so Zakopane, pomembno turistično središče, ki je pozimi priljubljeno pri smučarjih, poleti pa je odlično izhodišče za raziskovanje veličastnih vrhov Narodnega parka Tatre.

Varšava – feniks, vstal iz pepela

Še dlje proti severu, v središču države, leži poljska prestolnica Varšava. Njena zgodovina je burnejša od zgodovine večine mest v Evropi. Čudovito obnovljeno srednjeveško Staro mesto (Stare Miasto) in presenetljivo mirno Novo mesto (Nowe Miasto) sta v očitnem nasprotju s pogledom na sodobne nebotičnike in nakupovalna središča, zgodovinske palače in univerzitetne zgradbe ter velike bulvarje in občudovanja vredno arhitekturo, kot je vidna v Palači kulture in znanosti.  

Naključni obiskovalec verjetno nikoli ne bi uganil, da je bilo mesto ob koncu druge svetovne vojne skoraj v celoti uničeno in po njej trudoma obnovljeno po prvotnih načrtih. Varšava ni brez razloga poimenovana mesto feniks. Obiskovalce pričaka nešteto muzejev, kot so muzej Marie Sklodowske-Curie (v zgradbi, kjer je bila Marie Curie rojena), Muzej karikatur, Muzej Friderika Chopina in Muzej zgodovine poljskih Judov.

Pesek in morje, jezera in gozdovi

Veliko lahko ponudi tudi severna Poljska. Plaže ob obali so razmeroma neokrnjene in poleti zelo priljubljene pri turistih. Obožujejo jih tudi kajtarji in surferji. V mestih Gdansk, Gdynia in Sopot – znanih pod enotnim imenom Tromesto – se skriva pravo bogastvo zanimivosti, na primer ladjedelnica v Gdansku, kjer je bilo ustanovljeno gibanje Solidarnost. Mesto Sopot gosti tudi vsakoletni mednarodni pevski festival. Nekoliko dlje proti vzhodu je neokrnjeno in redko naseljeno območje Mazurskih jezer, ki je odlično za lagodno čolnarjenje. To območje meri več kot 50.000 kvadratnih kilometrov, sestavlja pa ga več kot dva tisoč jezer, povezanih s kanali in rekami. Jugozahodno, na meji z Belorusijo, so v Beloveškem gozdu, ki je prav tako vpisan na seznam Unescove svetovne dediščine, doma bizoni, volkovi in mnoge vrste ptic. Je eden od največjih zadnjih ostankov pragozda, ki se je prvotno, pred prihodom človeka, raztezal prek celotne severozahodne Evrope.

NephroCare na Poljskem

Podjetje Fresenius Medical Care je s svojimi dejavnostmi na Poljskem začelo leta 2003. Če načrtujete počitnice na Poljskem, vam bomo v naših centrih z veseljem sestavili urnik vaših dializnih postopkov, ne glede na to, v kateri del države se boste odpravili.

Povezane teme

Počitniška dializa

Podrobne informacije o vseh ponujenih postopkih in delovnem času dializnih centrov NephroCare.