Romunija

Romunija – dežela naravnih lepot in kulture

Romunija je prežeta z zgodovino in lepoto, še vedno pa je ena najbolje varovanih skrivnosti v Evropi. Bogastvo zakladov čaka, da jih odkrijete: od tu prihaja mnogo svetovno znanih izumiteljev in umetnikov, tu pa je tudi mnogo naravnih rezervatov. Odpravimo se tja skupaj in odkrijmo več o tej osupljivi državi.

Ura geografije

Romunija je 12. največja država v Evropi, meji pa na Madžarsko, Srbijo, Bolgarijo, Ukrajino in Republiko Moldavijo. S peščenim obalnim pasom, dolgim skoraj 250 kilometrov, se dotika tudi Črnega morja. Sestavljajo jo gorovja, hribi in ravnine.   Gorska veriga Karpatov zavzema tretjino države in je prizorišče mnogih dejavnosti na prostem, kot so smučanje, plezanje in kolesarjenje. 

Skozi Romunijo teče druga največja reka v Evropi, legendarna Donava, in tu v Črnem morju zaključi svoje popotovanje skozi osem držav. Delta Donave je eno največjih in najbolj biološko raznolikih mokrišč na svetu, kjer v številnih jezerih in močvirjih domuje več kot 300 vrst ptic in 45 različnih vrst sladkovodnih rib, uvrščena pa je tudi na Unescov seznam svetovne dediščine. To je raj za ljubitelje narave z vsega sveta.

Mali Pariz

Ker je Bukarešta slovela kot modno mesto, znano po svojih sijajnih stavbah in razkošnem življenju, je v začetku 20. stoletja dobila ime „mali Pariz“. Po romunski legendi je Bukarešto ustanovil pastir iz teh krajev, po imenu Bucur, kar v dobesednem prevodu pomeni „veselje“. Igral je na piščal in delil okusno vino, zato so ga imeli tamkajšnji prebivalci radi in so se odločili, da razvijajoče se mesto poimenujejo po njem. Danes je prestolnica in največje mesto Romunije pomembna, živahna metropola.

Zanimivi kraji

Če se kdaj odločite za obisk Romunije ali pa bi čudovite zanimivosti te države radi priporočili prijateljem, je tu naštetih nekaj glavnih zanimivih krajev, ki jih lahko obiščete. V Bukarešti je mnogo zanimivega za zagrete turiste. Najstarejša ulica, Avenija zmage, je bila zgrajena leta 1692, na njej pa stoji bukareštanski Slavolok zmage, poklon spominu na vojake, ki so se vrnili iz prve svetovne vojne. Neoklasicistična kraljeva palača je bila nekdaj sedež zdaj že ukinjene monarhije, v njej pa danes domuje Narodni muzej umetnosti Romunije.  

Zapustite Bukarešto ter se podajte na spektakularno in dih jemajočo slikovito avtocesto, ki povezuje pokrajino Muntenio s Transilvanijo. Ob poti odkrivajte nekatera najbolje ohranjena srednjeveška mesta in osupljive trdnjave; med njimi je grad Bran, ki je Bramu Stokerju služil kot navdih za Drakulo. Za občudovanje narave si vzemite nekaj časa in uživajte v prelestih ene največjih evropskih gorskih verig, Karpatov, ki se ponašajo z neokrnjeno divjino, ledeniki, jamami ter redkimi vrstami flore in favne.

Svetovno znani izumitelji

Romunija je rojstni kraj mnogih pomembnih izumiteljev, ki so skozi stoletja na različne načine vplivali na razvoj človeštva. Profesor medicine in psiholog Nicolae Paulescu je odkril inzulin za zdravljenje diabetesa, romunski zdravnik in bakteriolog Ioan Cantacuzino pa je izumil metodo cepljenja proti koleri. Traian Vuia je bil pionir na področju letalstva v svetu in izumitelj prvega propelerskega letala. Naslednjič, ko podpišete obrazec ali dokument, pa se spomnite na to, da je nalivnik izumil Petrache Poenaru.

Znani umetniki

K svetu umetnosti so Romuni prispevali v vsej zgodovini in tako je še danes. Constantin Brancusi je na primer eden od največjih kiparjev 20. stoletja. Njegov prispevek k obnovitvi kiparskega jezika in vizije v sodobnem kiparstvu je izjemen. Skladatelj, glasbenik in dirigent Georg Enescu velja za najboljšega romunskega glasbenika vseh časov.  

Morda ste že slišali njegovi Romunski rapsodiji ali spektakularno opero Ojdip, ki je v opernih hišah in gledališčih po vsem svetu požela velik uspeh. Tu pa je še Eugène Ionesco, protagonist dramatike absurda in avtor mnogih priznanih predstav, vključno s Plešasto pevko in predstavo Kralj umira.

NephroCare v Romuniji

Pozdravljamo vse, ki bi nas želeli obiskati. Lahko vam zagotovimo, da boste odkrili vznemirljive kraje, prelepo pokrajino in zelo prijazne ljudi.

Povezane teme

Počitniška dializa v Romuniji

Podrobne informacije o vseh ponujenih postopkih in delovnem času dializnih centrov NephroCare