Rusija

Očarljiva Rusija

Rusija, most med Evropo in Azijo, je danes uradno znana kot Ruska federacija. To je raznolika dežela z barvito mešanico kulture in naravnih okolij, je pa tudi največja država na svetu glede na kopensko površino.   

Osupljiva je. Ne le zaradi razburljive in občasno viharne politične in družbene zgodovine ter nedavnega prehoda iz komunizma v federalno demokracijo, ampak tudi zaradi svojih živahnih mest, polnih zgodovine, in kulture ter dih jemajočih pokrajin, kjer je na ogled najboljše, kar ponuja narava. Začnimo s potovanjem prek dežele, ki je nekoč navdihovala Tolstoja in Dostojevskega ter nam poklonila sodobni balet in svetovno priznane simfonije.

Kremelj v Moskvi

Svetovljanska Moskva, največje rusko mesto, je za mnoge tujce utelešenje zahodnega vpliva. Luksuzne trgovine, neverjetni nebotičniki, slavne turistične znamenitosti – bogato mesto na reki Moskvi ponuja neomejene možnosti za kulturne in prostočasne dejavnosti, je pa tudi eno od za življenje najdražjih mest.

Na vzdušje in videz mesta še posebej vpliva zgodovinski Kremelj, katerega ime pomeni „trdnjava“. Veličastni kompleks, ki odločno in neomajno stoji v središču mesta, je bil zgrajen med letoma 1482 in 1495, v zgodovini pa je služil mnogim namenom, tudi kot carjeva rezidenca in sedež sovjetskih vodij. Danes je uradna rezidenca predsednika ruske federacije. 

Baltska lepota

Sankt Peterburg, imenovan po carju Petru Velikem, je mesto na Baltiku, katerega identiteta se na videz nenehno spreminja. Že samo v 20. stoletju so ga poimenovali s tremi imeni: Sankt Peterburg (pred letom 1914 in po letu 1991), Petrograd (med letoma 1914 in 1924) in Leningrad (med letoma 1924 in 1991).  

Sodobni Sankt Peterburg s 5,1 milijona prebivalcev je živahno, zeleno mesto. Zaradi številnih parkov in vrtov – zgodovinskih in sodobnih – si je prislužil naziv najbolj zelenega ruskega mesta. Vrhunec tega veličastnega mesta je Muzej Eremitaž, ki hrani eno največjih in najstarejših umetnostnih ter kulturnih zbirk na svetu.

Ali ste vedeli?
Svetovna dediščina Rusija se ponaša s kar 23 znamenitostmi z Unescovega seznama svetovne dediščine. Med njimi so Kremelj in Rdeči trg v Moskvi, celotno zgodovinsko jedro Sankt Peterburga in območje Zahodnega Kavkaza.

Povezave z Zahodom:
Rusija je od Združenih držav Amerike, natančneje od zvezne države Aljaske, na najbližji točki oddaljena le borih 85 kilometrov; od ZDA jo ločuje le Beringov preliv.  Pred tisočletji je celini na tem mestu povezoval kopenski most. Aljaska je pravzaprav pripadala Rusiji, dokler je leta 1867 niso kupile ZDA.

Najvišja gora v Evropi?
Če velja, da je 5642 metrov visoka gora Elbrus v Evropi in ne v Aziji (kar je sicer že dolgo jabolko spora), je višja od 4810,45 metra visokega Mont Blanca in je tako najvišji vrh Evrope.

Pobeg na podeželje

Na tisoče kvadratnih kilometrov ruske podeželske pokrajine je v močnem nasprotju z živahnim utripom urbanih središč. Prek ruskega podeželja drdra znana transsibirska železnica, železniško omrežje, ki povezuje Moskvo z vzhodno Rusijo. Železnica, ki je namenjena tako tovoru kot potnikom, je najdaljša na svetu. Izbirati je mogoče med tremi linijami, verjetno pa je najbolj znan odsek od Moskve pa vse do Vladivostoka na obali Japonskega morja, dolg 9258 kilometrov ali šest dni vožnje. 

Sledi vulkanov

V zahodnem delu gorske verige Kavkaz, ob meji, ki si jo Rusija deli z Gruzijo, so vse oči uprte v goro Elbrus. Ta mogočna gora, ki je strogo gledano speči vulkan, se pne 5642 metrov visoko, kar ji prinaša status desete najvišje na svetu. Vsako leto se v juliju in avgustu sem zgrnejo trume mednarodnih plezalcev, ki želijo doseči njen vrh. To je podvig, za katerega so potrebna leta izkušenj in priprav ter ki traja pa približno en teden.

Jezero rekordov

Bajkalsko jezero je mogoče opisati z mnogimi presežniki: je najgloblje in najstarejše jezero na svetu ter največji svetovni rezervoar sladke vode. Po mnenju mnogih ima tudi najčistejšo vodo. To vodno telo, ki leži v Sibiriji v osrednji Rusiji na 445 metrih nadmorske višine, je z vseh strani obdano z gorami. Jezero ima 22 otokov, od katerih je največji neverjetni otok Olkhon, dolg 72 in širok 21 kilometrov.  

Neločljivi del Bajkalskega jezera so edinstveni naravni pojavi. Na primer tako imenovano bajkalsko lesketanje: to je posebno lesketanje jezera v soncu, ki se pojavi le, če je voda popolnoma mirna. Način, kako se svetloba odbija od vode, spominja na taljeno steklo. Na jezero vpliva tudi plimovanje, čeprav nihanje gladine ni tako veliko kot v svetovnih oceanih.

Počitnice v Rusiji – s storitvijo NephroCare se lahko uresničijo.

Storitev NephroCare je v zahodni Rusiji močno prisotna. Če načrtujete obisk območja, se obrnite neposredno na center. Z veseljem vas bomo sprejeli in vam omogočili dializne postopke, ne glede na to, kateri center je najbližji. Izstopite iz vsakdanjika in preživite dneve v odkrivanju vznemirljivega novega okolja.

Povezane teme

Počitniška dializa v Rusiji

Podrobne informacije o vseh ponujenih postopkih in delovnem času dializnih centrov NephroCare