Slovenija

Presenetljiva Slovenija: od alpskega vzdušja do sredozemskega pridiha

S samo dvema milijonoma prebivalcev je Slovenija ena najmanjših evropskih držav, pa tudi ena od najlepših in najbolj raznolikih. Bivša jugoslovanska republika meji na Avstrijo, Italijo, Madžarsko in Hrvaško, zato se tu križajo germanska, romanska, madžarska in slovanska kultura. Pokrajina v državi je izjemno raznolika: sega od Alp in sredozemskega morja do panonske nižine in dinarskega gorstva. Kaj pa je pri potovanju po Sloveniji najboljšega? Ker je majhna, jo je mogoče raziskati v času enih samih počitnic.  

Slovenijo letno obišče več kot milijon turistov, največ iz Avstrije, Italije, Nemčije in Velike Britanije ter držav bivše Jugoslavije.  

Ker je država mednarodno usmerjena, skoraj vsak Slovenec govori angleško. Nacionalna valuta je evro. Ker je prestolnica Ljubljana v središču države, je od tu mogoče do vseh krajev priti le v nekaj urah.

Očarljiva prestolnica

Ljubljana, prestolnica zgodovinske pokrajine Kranjske, je eno od najmanjših evropskih glavnih mest in si jo je mogoče z lahkoto ogledati v enem dnevu. Večino najlepših mestnih zgradb je zasnoval arhitekt Jože Plečnik, ki je mestu nadel njegov sedanji sodobni videz; obnavljal je tudi praški grad in načrtoval stavbe na Dunaju in v Beogradu.  

Osrednja točka mesta je Prešernov trg. To je velik javni trg, na katerega zre baročna frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja in ki je bil prenovljen leta 2007. Na južnem delu Prešernovega trga je slavno Tromostovje, glavna mestna znamenitost, ki jo je prav tako zasnoval Plečnik. Ti trije umetelno oblikovani mostovi za pešce, ki prečkajo reko Ljubljanico, povezujejo Prešernov trg s starim mestnim jedrom na južni strani reke.  

Poleg mnogih tradicionalnih restavracij sta tu zanimiva še Ljubljanski grad, ki s hriba bdi nad mestom, in očarljiva, živahna osrednja tržnica, vredna ogleda ob vsakem obisku.

Jezera in gore na severovzhodu

Ko zapustimo Ljubljano in se odpravimo na severozahod, se pokrajina hitro spremeni v gorsko: za ta del Slovenije so značilne Julijske Alpe. Glavni turistični cilj na tem območju je Bled, ki se ponaša z osupljivo pokrajino. Blejski grad, najstarejši slovenski srednjeveški grad, stoji visoko nad prepadom in zre na bleščeče modro gladino blejskega jezera pod seboj. Na sredini jezera je Blejski otok, edini naravni otok v Sloveniji, kjer domuje baročna cerkev iz 17. stoletja, posvečena Marijinemu vnebovzetju. Cerkev na otoku je priljubljen kraj za poroke. Na Bledu je veliko hotelov, priljubljen pa je zaradi svojih termalnih izvirov in toplic, bazenov, športnih objektov ter seveda svojega kazina.  

Nedaleč od Blejskega jezera je Bohinjsko jezero, ki je največje slovensko jezero. Leži na koncu globoke doline, s treh strani pa je obkroženo z gorami. Poleti se tu odvijajo glasbeni festivali in prirejajo ognjemeti, dolino pa radi obiskujejo turisti iz sosednjih držav. Največji mesti na severozahodnem delu Slovenije, Kranj in Škofja Loka, imata lepo ohranjeni srednjeveški jedri, letovišče Kranjska Gora v srcu Julijskih Alp pa je pozimi priljubljen turistični cilj smučarjev in poleti pohodnikov. Je odlična vstopna točka za pohode v Triglavskem narodnem parku, kjer stoji Triglav, najvišja gora v državi.  

Na severozahodu je tudi slap Čedca, ki je s 130 metri najvišji slap v državi.

Klifi, jame in čudovita obala

Postojnska jama je ena od največjih turističnih zanimivosti v Sloveniji. Za javnost je odprtih več kot pet kilometrov jamskega sistema, zato je jama v Postojni najdaljši javno dostopni jamski sistem na svetu – po njej vozi celo električni vlakec. Jama ima svoj lastni ekosistem, tu pa domuje tudi slavna endemična vrsta proteusa, avtohtoni prebivalec jugovzhodne Evrope – močeril ali „človeška ribica“, kakor so ga poimenovali zaradi svetle barve njegove kože. Po legendi iz teh krajev so bili močerili zmajevi mladički, v resnici pa so njihovi najbližji sorodniki severnoameriški nekturi. Močeril je prilagojen na življenje v temi: je slep in nima pigmenta, izjemno razvita pa sta njegova voh ter sluh. Obisk Postojne pa ni popoln, če hkrati ne raziščete tudi bližnjih Škocjanskih jam, ki so tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine.  

Za kratko jadransko obalo v Sloveniji je značilen italijanski pridih in mesto Trst je zares zelo blizu, povsod po pokrajini pa govorijo italijansko. Glavna obalna mesta so Portorož, Piran in Koper; v slednjih dveh prevladuje značilni sredozemski srednjeveški arhitekturni slog. V pokrajini na piranskem območju zbujajo pozornost strunjanski klifi in Naravni rezervat Strunjan. Nekoliko dlje v notranjosti je glavna turistična atrakcija Kobilarna Lipica, kjer gojijo slavne bele lipicance dunajske jahalne šole. Obiskovalci si lahko ogledajo muzej, se popeljejo s kočijo, se udeležijo šole jahanja ter si ogledajo, kako konji nastopajo in kako jih šolajo.

Vino in okus po Avstro-Ogrski

Večina severovzhodne Slovenije je nekoč spadala pod zgodovinsko pokrajino Štajersko in si preteklost deli z Avstrijo. Na tem območju se nahaja tudi drugo največje slovensko mesto, Maribor, ki je le uro vožnje z avtomobilom ali vlakom oddaljeno od avstrijskega Gradca. Blizu je tudi najstarejše slovensko mesto, Ptuj. Še dlje proti severu in vzhodu je pokrajina Prekmurje na meji z Madžarsko. Kulturno se zelo razlikuje od drugih območij v državi in je po značaju precej bolj madžarska. V Prekmurju, ki je del Panonske nižine, je veliko zdravilišč in termalnih izvirov, to pa je tudi največje slovensko kmetijsko področje. Njegove vinorodne gorice se poleti kopajo v soncu.  

Narečje, ki ga tu govorijo, kaže madžarske vplive, in je Slovencem iz drugih predelov države zelo težko razumljivo.  

Gradova, ki ju je tu je vredno obiskati, sta soboški grad in grad v naselju Grad.

Hribovja in gradovi

Za jugovzhodno Slovenijo je značilna valovita podeželska pokrajina, prekrita z gozdovi in vinogradi. Tu se začne Dinarsko gorstvo, ki se nadaljuje tudi na sosednjo Hrvaško. Pokrajina je kot naročena za kolesarjenje in pohodništvo. Tu je tudi mnogo gradov in zdraviliških krajev ter jam, ki jih je mogoče raziskovati v pragozdu Kočevskega roga. To območje se ponaša z edinim slovenskim gradom na otoku, gradom Otočec, poleg tega pa sta tu še slikovita gradova v Žužemberku in Ribnici. Iz tega dela države si je mogoče z enodnevnimi izleti ogledati tudi zgodovinska mesta na Hrvaškem, kot so Zagreb, Samobor in Varaždin.

NephroCare v Sloveniji

Podjetje Fresenius Medical Care je s svojimi dejavnostmi v Sloveniji začelo leta 1992. Če načrtujete počitnice v Sloveniji, stopite v stik s svojo ekipo NephroCare! V naših centrih vam bomo z veseljem sestavili urnik vaših dializnih postopkov, ne glede na to, v kateri del države se odločite oditi.

Povezane teme

Počitniška dializa v Sloveniji

Podrobne informacije o vseh ponujenih postopkih in delovnem času dializnih centrov NephroCare