Švica

Švica – večstranski dragulj

Od daleč je videti kot dežela z veliko narave, ki omogoča športne aktivnosti na prostem, z gorami, jezeri in čudovito pokrajino. Od blizu pa je ena najbogatejših držav na svetu s stabilno valuto in visokotehnološko industrijo.

Mnogi obiskovalci Švice bi morda mislili, da je podeželje največja privlačnost države. Poleti pohodne poti in razgledi privabijo veliko pohodnikov. Poti, ki se vijejo skozi travnike, vzdolž grebenov in do vrhov, so primerne za vse starostne skupine in stopnje pripravljenosti. V zimskem času lahko smučarji užijejo urejene smučarske proge in doživijo pustolovščine na snegu, uživajo v pogledu na veličastno alpsko panoramo in gorske vrhove, ki se sončijo ob poti v dolino. Na voljo so tudi mreže prog za tek na smučeh, ki združujejo razkošje lagodnih poti skozi bleščeči sneg, omogočajo zdravo vadbo na svežem zraku, ki vpliva na dobro počutje.

Obstaja pa tudi bolj delovna stran Švice, ki je vedno v neposredni bližini naravnih atrakcij. Podeželje, ki ima veliko slikovitih mest, se razteza od Basla, blizu nemške meje, do Ženeve, blizu francoske meje; in od Züricha, finančnega kapitala, do Berna, politično glavnega mesta Švice.

Obiščimo glavno mesto

Švica nima glavnega mesta – vsaj ne v pravnem smislu. Ko je zvezna ustava leta 1848 stopila v veljavo, se ljudje niso mogli odločiti ali Švicarska konfederacija sploh potrebuje glavno mesto in, če ga, katero mesto naj izberejo – Bern, Lucerne ali Zürich. Zato so se ustanovitelji dogovorili o kompromisu. Berne bo "zvezni sedež" za vse pomembne državne oblasti. Zvezni svet sestavlja sedem posameznikov, ki sestavljajo zvezno vlado in služijo kot kolektivni vodje države Švica. Sestajajo se v zvezni palači ("Bundeshaus") zgrajeni leta 1852 kmalu po ustanovitvi zvezne ustave. Zgradba ima zanimivo arhitekturo in je danes spomeniško zaščitena. Prav tako si je vredno ogledati "Zytglogge", lep urni stolp iz srednjega veka z astronomsko uro in urno glockenspiel iz leta 1530, z mehanskimi figurami, ki se gibljejo v stolpu.

Zürich je poznan kot eden od svetovnih centrov za bančništvo in finance in gospodarski kapital. Sprehod skozi sliko – odličen stari del mesta ali vzdolž jezera Zurich s pogledom na alpsko panoramo, ponuja še en vidik gospodarski strani. Staro mestece je polno lepih starih zgradb in štirih cerkva, vključno s katedralo Romanesque Grossmünster ali še starejšo Fraumunster, s svojim elegantnim vitkim stolpom in barvnimi okni Marca Chagalla. Zasluženi počitek po sprehodu si turisti in domačini lahko privoščijo kavo ali katero koli drugo vročo pijačo v Confiserie Sprüngli, ki je znana po svojih pralinah in odličnih pecivih.

Preostane še Lucerne. Če bi ga označili kot nepomembno mesto, bi mu naredili krivico, saj ponuja zelo veliko! Luzern je znan po pokritem lesenem kapelnem mostu ("Kapellbrücke") z ogromnim vodnim stolpom. Most, priljubljena turistična znamenitost in mestna znamenitost, se razteza preko reke Reuss in je bil umetno okrašen s slikami iz zgodovine Lucerna. Sprehod po najstarejšem pokritem lesenem mostu v Evropi, z mestnim središčem in njegovo ohranjeno srednjeveško arhitekturo za ozadje, je vedno vreden ogleda.

Na meji

Naša naslednja postaja je Basel, ki se nahaja na reki Ren, nedaleč od nemške in francoske meje. Mesto je pomembno povezovalno križišče, kar mu omogočata letališče EuroAirport in železniška postaja, ki jo je mesto Basel samooklical kot "prva mednarodna železniška postaja na svetu". Izstopata dve znamenitosti. Rdeča mestna hiša, zgrajena iz peščenjaka v 16. stoletju, je resnično impresivna. Dodatno, Baselska katedrala oblikuje mestno pokrajino s svojima dvema stolpoma, Georgeovim in Martinovim stolpom (Georgsturm in Martinsturm). Ljubitelji živali in umetniški navdušenci prav tako zlahka najdejo nekaj zase, saj ima Basel značilen živalski vrt z raznolikomi živalmi in dovolj znanih umetniških galerij in muzejev

Če pot nadaljujemo južno vzdolž francoske meje, pridemo do Ženeve, ki se nahaja v bližini spektakularnega Mont Blanca na južnem koncu Ženevskega jezera. Velika površina vode je odlična izbira za spektakularen Jet d'Eau. Slavna vodna fontana je visoka 140 metrov in jo je mogoče zlahka opaziti z letala.

Talilni lonec podeželskih in visokotehnoloških specialitet

Švica je ena najbolj razvitih držav z najvišjim nominalnim bogastvom na odraslo osebo na svetu. Njihove ure in vojaški noži so simboli kakovosti in statusa. Vrednosti, ki so najbolj cenjene med švicarskimi ljudmi, so točnost, čistoča in skrbnost. Švicarjem je uspelo celo izdelke svojih krav spremeniti v nacionalne simbole. Švicarski sir cenijo in prodajajo po vsem svetu. Ko ste že tam, ne pozabite poskusiti okusne švicarske mlečne čokolade!

Ni veliko precenjevanja glede številnih aspektov Švice, s svojimi osupljivimi pokrajinami, tehničnimi dosežki in prizemljenimi posebnostmi, ki jih dopolnjujejo mnogi tehnični dosežki.

Če nameravate počitnikovati v Švici, vas vabimo na obisk naših dializnih centrov v Münchensteinu (pri Baselu), Lucernu in Zürichu.

Vaš kontakt v Švici:

Fresenius Medical Care (Schweiz) AG
Tel.: 0041 41 619 50 50
E-Mail:
info.ch@fmc-ag.com

Naša spletna stran prihaja kmalu:

www.NephroCare.ch

Ali ste vedeli?

Švica ima več kot 1500 jezer. Zato niste nikoli odaljeni več kot 16 kilometrov od jezera ne glede na to kje v Švici se nahajate.

Največja evropska urna postaja je v Aarau, zahodno od Züricha. Lice ure ima premera 9 metrov in je celo večja od Big Bena v Londonu.

V vodnih globinah Ženevskega jezera je več kot 40 razbitin ladij in, presenetljivo, šest železniških vagonov. Nekateri vagoni so se potopili, ko se je most zrušil, nekateri pa so se potopili po iztirjenju.