Povzetek poglavja o dobri prehrani

Da si boste lažje zapomnili pravila dobre prehrane, smo pripravili zelo enostavno vajo pomnjenja z nekaj vprašanji in odgovori. Na vprašanja skušajte odgovoriti sami ali pa prosite partnerja, družinskega člana ali prijatelja, naj vadi z vami.

Kaj je prva stvar, ki si jo moram zapomniti v zvezi s svojo prehrano?

Poskrbite, da boste dobili dovolj energije. To boste dosegli s tremi obroki in z dvema malicama na dan ter z zadostno količino ogljikovih hidratov in maščob.

Kaj moram storiti, da se izognem pretiranemu kopičenju vode v telesu?

Nadzirajte vnos tekočin ter sol zamenjajte z zelišči in začimbami – pri tem lahko odkrivate tudi nove okuse. Izogibajte se nadomestkom soli in pekočim začimbam.

Kako naj poskrbim, da ne bom zaužil preveč kalija?

Hrano pripravite pravilno, da zmanjšate vsebnost kalija v njej. Krompir in zelenjavo narežite, namočite in skuhajte (enako velja za sadje: namesto svežega sadja jejte kompote).

Ali se moram izogibati hrani, bogati s fosfatom?

Dejavno urejajte vnos fosfata, pri tem pa ne omejujte vnosa beljakovin, ki so za vas pomembne. Jemljite fosfatne vezalce, kot vam je predpisal zdravnik, in se izogibajte predelani hrani.

Kaj moram storiti, da dobim dovolj vitaminov?

Vitamine pridobite z raznoliko prehrano in z morebitnimi dodatki, ki vam jih je predpisal zdravnik. Izogibajte se vitaminom v obliki tablet v prosti prodaji.