Skrb za fistulo v centru

V dializnem centru bodo za vas skrbeli specializirani strokovnjaki in vam  svetovali tako glede vašega zdravljenja kot tudi nege žilnega pristopa. Tukaj je nekaj nasvetov in vidikov, kako lahko dejavno sodelujete pri oskrbi:

Pred zdravljenjem

  • Vedno si umijte fistulno roko neposredno pred zdravljenjem.
  • V primeru uporabe anestetičnega obliža, si  najprej umijte roko, nanesite obliž, nato ga odstranite in si ponovno umijte roko pred zbadanjem.
  • Sestra bo vedno razkužila zbadalno mesto pred vstavitvijo igle

Zbadanje in čas zdravljenja

Bodite dovzetni in odprti za vse informacije, ki jih dobite od vašega negovalnega tima glede načina zbadanja. Tukaj sta opisana dva glavna načina, ki omogočata vaši fistuli največjo varnost.

1. Vzdolžno ali „vrvna lestev”

Pri uporabi tega načina se za vsako zdravljenje izbere novo zbadalno mesto, ki je od prejšnega nekoliko odmaknjeno (približno 2 cm). Običajno sestre pričnejo z  zbadanjem na začetku pristopa in nadaljujejo proti vrhu ter nato pričnejo zopet na dnu. Uporabi se celotni žilni pristop. Če se ta način uporablja pri vas, lahko pomagate tako, da ste pozorni na to, da se zbadalnih mest ne zbada v času, ko se še celijo in tako preprečite nastanek šibkih točk na vaši fistuli.

2. „Buttonhole” ali stalno zbadalno mesto

S tem načinom se vstavlja iglo vedno na isto mesto in pod istim kotom. Sčasoma se oblikuje tunel, enako kot pri prebodeni ušesni mečici. Ta tehnika se najbolje obnese, če jo izvaja  vedno ista oseba

Med zdravljenjem

  • Držite roko pri miru in sproščeno, da ne pride do premika igel.
  • Zapomnite si, da ne pokrivate svoje fistulne roke z oblačili ali debelimi odejami, tako da lahko sestre enostavno preverijo, če je vse v redu.

Če želite aktivneje sodelovati v procesu zbadanja,  se o tem pogovorite z negovalnim timom.

Po zaključenem zdravljenju

Po zaključku vašega zdravljenja se igle odstranijo. Morali boste držati zloženec na vbodnih mestih dokler se krvavitev ne ustavi – ta postopek se imenuje hemostaza. Tiščanje vaših vbodnih mest na pravilen način bo skrajšal čas krvavitve, preprečil poškodbo pristopa in skrajšal čas do odhoda domov.

Tukaj je razlaga kako:

  • Sestra vam bo nadela rokavico na nefistulno roko ali vam podala sterilen robček.
  • Pritiskajte 5 – 10 minut z dvema prstoma na vstopnih mestih igel, brez vmesnega pogledovanja pod zloženec. Ne držite tako močno, da prekinete pulz – prosite zdravstveni tim, da vam pokaže pravilen pritisk.
  • Sestra bo povedala kdaj se je krvavitev ustavila in vaša hemostaza zaključila. Nameščen bo obliž in lahko si odstranite rokavico.
  • Preden zapustite dializno sobo si umijte roke.
  • Obliž lahko snamete po 3- 4 urah.