Hišni ljubljenčki in vaše zdravje

Zvesti spremljevalci: hišni ljubljenčki in vaše zdravje

Krtačenje, igranje, druženje ali le objemanje po dolgem dnevu: lastniki že dolgo cenijo radostne trenutke, ki si jih s svojimi ljubljenčki delijo vsak dan. Kot so dokazale študije, pa jim to prinaša še dodatne koristi, od znižanja tveganja za depresijo in krvnega tlaka do hitrejšega okrevanja po srčnem napadu. Kosmati prijatelji imajo pozitivne učinke na vaše zdravje ne glede na to, koliko let štejete.

Od kod pozitivni vpliv hišnih ljubljenčkov?

O tem, da lastništvo hišnega ljubljenčka prinaša tudi dolgoletno odgovornost, ni dvoma. Treba ga je hraniti, mu zagotavljati zatočišče ter ga voziti k veterinarju na redne preglede in ob boleznih – to je le nekaj nalog, ki jih morajo lastniki živali uskladiti s svojim življenjem. Mnogo hišnih ljubljenčkov zahteva tudi dnevni odmerek pozornosti, ne glede na to, ali gre za sprehod s psom ali za čohljanje mačke za ušesi. Vendar je v vsem tem veliko dobrega. Odgovornosti, kot so med drugim hranjenje, omogočanje gibanja na prostem, vodenje na sprehode in krtačenje, ki jih ima na primer lastnik psa, ustvarjajo strukturo in vzpostavljajo dnevno rutino. S takšnimi in podobnimi rutinskimi opravili se zmanjša stres, kar prispeva k znižanju krvnega tlaka. To pa še ni vse. Stres zmanjšuje že tudi samo božanje psa ali mačke, metanje žogic psu ali sprehod z njim. Ljubljenčki tudi umirjajo in pomirjajo ter dajejo brezpogojno ljubezen in naklonjenost – vse to so dodatni dejavniki, za katere je dokazano, da zmanjšujejo stres. Pes ali mačka, s katerim se pogovarjate, komunicirate in zanj skrbite, je vaš nerazdružljivi prijatelj, še posebej, če živite sami ali če sami preživite večji del dneva, med tem ko je zakonec ali sostanovalec v službi. Hišni ljubljenček lahko tudi ublaži občutek osamljenosti, ki ga v samoti občuti marsikdo. Zakaj je tako? Žival ljudi prisili, da prevzamejo odgovornost, ter njihovemu življenju daje smisel in namen. Upoštevajoč to dejstvo ni presenetljivo, da je vez, ki se ustvari med gospodarjem in njegovim ljubljenčkom, lahko enako močna kot odnos med dvema človekoma. Raziskave kažejo, da lastniki hišnih ljubljenčkov tudi redkeje trpijo za depresijo. Ena od razlag za to je več telesne vadbe. Ko želi Fido na sprehod ali pa želi loviti žogice v parku, ni izgovorov. Poleg tega, da je vadba dobra za telesno zdravje, v možganih spodbuja tudi tvorbo hormonov za dvig razpoloženja in dobro počutje, kot sta serotonin in dopamin. Ta hormona skrbita, da se počutite mirno in sproščeno.

Zdravo za vaše srce

Študije dokazujejo, da je pri lastnikih hišnih ljubljenčkov zaradi že omenjenega nižjega krvnega tlaka splošno zdravje srčno-žilnega sistema v povprečju boljše, nižji pa sta tudi ravni holesterola in trigliceridov. Vsi ti dejavniki vplivajo na tveganje srčnega infarkta pri posamezniku, zato zanesljivo velja, da vam ljubljenčki pomagajo ohranjati srce zdravo in močno. Družba mačke ali psa koristi celo tistim, ki so utrpeli srčni infarkt. Raziskave kažejo, da pacienti, ki so preživeli srčni infarkt in imajo hišnega ljubljenčka, bolje okrevajo in da je njihova napoved boljša, verjetno zato, ker ljubljenček pripomore k nadzoru nad stresom ali pa ga zmanjša.

Preprosto prebijanje ledu

Hišni ljubljenčki pomagajo ljudem pri premagovanju občutkov samote in osamljenosti, ker pa spodbujajo druženje ter pomagajo pri vzpostavitvi družbenih mrež, povečujejo tudi njihovo samozavest. Ko s psom – ali morda tudi mačko – odidete ven, vaš štirinožni prijatelj naravno prebije led, ne glede na to, kje ste. Ljudje na ulici ali v trgovinah se ustavljajo, da bi ga pobožali, in opazili boste, da z lahkoto poklepetate ali se zapletete v prijeten pogovor. Sčasoma boste morda vsakič srečali iste ljudi. Kdo ve, morda pa bo zacvetelo prijateljstvo. Kraj, kjer bodo lastniki psov zagotovo naleteli na podobno misleče posameznike, je pasji park. Starši se na otroškem igrišču vedno pogovarjajo z drugimi starši o temah, povezanih z otroki. Enako preprosto je govoriti z drugimi lastniki psov o temah, povezanih s psi: o pasmi, imenu, starosti in najljubših mestih za sprehode. Kinološki klubi in tečaji šolanja psov so prav tako odlični načini za srečevanje drugih ljudi, medtem ko skušate svojega ljubljenčka naučiti trik ali dva.

Spremljevalec za vse starosti

Ljubljenček v življenje otroka ali najstnika prinaša veliko radosti, hkrati pa ga že od malih nog uči občutka dolžnosti in odgovornosti. Mlajši otroci lahko v spremstvu odraslih pomagajo nahraniti ljubljenčka in počistiti za njim po obrokih, ga pomagajo kopati in krtačiti ter se mu pridružijo na sprehodih. Otroci, stari približno deset let in več, lahko veliko nalog opravijo sami, vendar mora hranjenje vedno nadzorovati odrasli, da poskrbi za varnost pred ugrizi. Če v vašem gospodinjstvu ljubljenček ne pride v poštev zaradi alergij, pomanjkanja prostora ali iz drugih razlogov, je odlična alternativa jahanje. Otrok pred jahanjem in po njem pomaga krtačiti konja, sedenje v sedlu pa je že samo po sebi terapevtsko. V krajevnem klubu preverite, kakšne so možnosti. Če so otroci v stiku z živalmi, to krepi njihove socialne spretnosti in spodbuja čustveni razvoj.

Včasih je otroke v rosnih letih težko naučiti vseživljenjskih veščin. Naučijo pa se jih s skrbjo za ljubljenčka, ki jim pokaže, kako skrbeti za druge in kako biti z njimi prijazen.

Izbira ljubljenčka

Očitna izbira za mnoge je pes ali mačka. Če vam ni ne do enega ne do drugega: zakaj pa ne bi raziskali drugih možnosti? Hrček, ptica ali celo riba: izberite žival, ki najbolje ustreza vaši situaciji in ki vam bo v vsakdan prinašala največ radosti. Če niste prepričani, si vzemite čas in se poučite o različnih vrstah ljubljenčkov ter odgovornostih in času, ki jih zahtevajo od lastnika. Povprašajte v trgovini z živalmi, raziščite splet ali si izposodite knjigo o tej temi v bližnji knjižnici. Dober vir so tudi trenutni lastniki hišnih ljubljenčkov, zato povprašajte po soseski ali popoldan obiščite park in se z ljudmi pogovorite o njihovih živalih.