Okoljevarstvena odgovornost

Okoljski program

Hemodializa je zdravljenje, ki zahteva veliko virov, vključno s 300–600 litri vode, ustvari 0,8–1,4 kg kužnih odpadkov ter porabi 7–19 kWh elektrike na zdravljenje.

Uspešnost dialize kot zdravljenja ima vedno večji ekološki in ekonomski vpliv. Izjemno povečanje števila bolnikov spremljajo številni medicinski in tehnološki dosežki, ki so še dodatno povečali breme dialize za okolje.

V sodelovanju z Evropskim združenjem medicinskih sester za dializo in presaditve/Evropskim združenjem za ledvično oskrbo (European Dialysis and Transplant Nurses Association/European Renal Care Association) je družba Fresenius Medical Care uvedla iniciativo »Go Green in Dialysis« (Ekološka ozaveščenost pri dializi). Združuje specialiste, vključno s strokovnjaki za nefrološko oskrbo, dializne tehnike ter vodilne kadre na področju upravljanja kakovosti in okolja.

»Za zeleno dializo« je naš nabor standardnih okoljevarstvenih smernic za dializo. Cilj projekta je povečati ozaveščenost osebja v dializnem centru o okoljskih temah. V smernicah so razloženi splošni izzivi ravnanja z okoljem in obravnavane so teme o upravljanju odpadkov ter porabi vode in energije.

Terrassa – okolju prijaznejša dializa

Naš dializni center Terrassa je še eden od mejnikov pri našem prizadevanju za bolj trajnostno in učinkovitejšo dializo. Terrassa je prvi ekološki trajnostni dializni center v Španiji in eden redkih v Evropi z energetsko izkaznico razreda A. Vključuje holistični pristop k bolj trajnostni dializi, zaradi česar je pionir na tem področju.

Zelo smo se potrudili pri arhitekturi stavbe, ki smo jo zgradili z recikliranim in lokalno izdelanim materialom ter pri kateri smo skozi notranje dvorišče v notranjost spustili veliko naravne svetlobe, kar pomaga varčevati z viri in energijo. Notranja dvorišča omogočajo tudi naravno prezračevanje stavbe.

  • Več kot 70 sončnih panelov
  • Centralno ogrevanje na pelete iz biomase
  • Energijsko varčne sijalke
  • Zelena streha
  • Nizkoemisijsko steklo v aluminijastih oknih brez toplotnega mostu
  • Toplotna izolacija stavbe

Presežna voda se uporablja za:

  • zalivanje zelene strehe in številnih parkov v Terrassi;
  • splakovanje stranišč.