Ledvice in ledvična bolezen

Kronična ledvična bolezen (KLB) pomeni, da vaše ledvice ne bodo več delovale tako dobro, kot bi morale za ohranjanje vašega zdravja. To je proces, ki običajno poteka nekaj mesecev ali let. Poteka procesa ni mogoče obrniti. Z zgodnjo diagnozo, s pravim zdravljenjem in z določenimi spremembami načina življenja pa ga je mogoče upočasniti ter v nekaterih primerih tudi zaustaviti. Če imate ledvično bolezen, se poučite o vsem, kar lahko sami naredite v zvezi z njo. S pravilnim zdravljenjem in spremembami življenjskega sloga lahko ostanete zdravi dlje. Da bi zaustavil ali vsaj upočasnil napredovanje bolezni, bo zdravnik z vami tudi tesno sodeloval tako, da bo nadzoroval vzroke za nastanek bolezni.

Kaj počnejo ledvice?

Delo vaših ledvic je težje, kot si predstavljate. Ledvice odstranjujejo odvečno vodo in odpadne snovi iz telesa 24 ur na dan. Odvečna voda in odpadne snovi se iz telesa izločijo z urinom.

Poleg „odstranjevanja“ in „čiščenja“ imajo ledvice več drugih, zelo pomembnih funkcij:

  • Uravnavajo koncentracijo elektrolitov v telesu, kot sta kalij in natrij (sol).
  • V ledvicah se tvorijo tudi hormoni za:
    • nadzor nad krvnim tlakom,
    • tvorbo rdečih krvničk,
    • vzdrževanje močnih kosti.

Pet stopenj kronične ledvične bolezni

KLB je razdeljena v pet bolezenskih stopenj (1–5 KLB). Stopnja 3 KLB je pogosto razdeljena na stopnji 3a in 3b. Zaradi enostavnosti je mogoče stopnje KLB od 1 do 3a poimenovati „zgodnje stopnje“, stopnje od 3b do 5 pa „pozne stopnje“.

Če želite pomoč pri uvajanju pravilnih sprememb v svoje življenje, morate poznati stopnjo svoje bolezni, ki pove, kako daleč je bolezen napredovala. Pet stopenj bolezni je določenih na podlagi hitrosti glomerulne filtracije (HGF). Zato je pomembno, da razumete, za kaj pri HGF gre.

Hitrost glomerulne filtracije (HGF)

Hitrost glomerulne filtracije (HGF) je meritev ledvične funkcije, ki jo je mogoče oceniti z enostavnim krvnim testom za merjenje ravni kreatinina in albumina v krvi ter z upoštevanjem vaše starosti, rase, spola in drugih dejavnikov. S pomočjo HGF lahko zdravnik določi stopnjo bolezni vaših ledvic in načrtuje vaše zdravljenje. Z nižanjem HGF je tveganje za napredovanje bolezni višje. Podatek o tveganju za napredovanje pove, kako verjetno je, da bo KLB napredovala.

Albuminurija

Poleg HGF je lahko pomembna tudi raven albuminurije. Albuminurija pomeni, da je raven beljakovin v vašem urinu nenormalna, kar je lahko zgodnji znak prisotnosti ledvične bolezni in pomeni, da vaše ledvice krvi ne filtrirajo dovolj dobro. Albuminurijo je mogoče zaznati s preprostim urinskim testom s paličico, ki pove, ali je v vašem urinu mogoče najti beljakovine. Višja raven albuminurije pomeni višje tveganje za napredovanje KLB.