Zgodnja stopnja

Zdravnica meri tlak pacientki.

Večina ljudi na zgodnji stopnji (stopnje 1, 2 in 3a KLB) skoraj nima simptomov ali pa ima zelo nespecifične, zato je KLB zelo težko odkriti.  

Vendar lahko pravilno zdravljenje med temi zgodnjimi stopnjami prepreči KLB ali vsaj upočasni napredovanje bolezni. Zato je tako pomembno, da poznate stopnjo svoje bolezni ter ustrezne simptome in ukrepe.

Stopnja 1 KLB

Na stopnji 1 KLB je raven hitrosti glomerulne filtracije (HGF) normalna ali povečana, kar pomeni enaka ali večja od 90 ml/min. Stopnja 1 je najbolj blaga oblika KLB in lahko mine neopaženo, saj tisti, ki jih prizadene, nimajo nobenih znakov ali simptomov.

Stopnja 2 KLB

Oseba na stopnji 2 KLB ima okvaro ledvic, ki blago zniža hitrost glomerulne filtracije (HGF) na raven 60–89 ml/min. Celo na tej stopnji običajno ni nobenih simptomov, ki bi kazali, da so ledvice okvarjene.

Stopnja 3a KLB

Oseba s stopnjo 3 KLB ima zmerno okvaro ledvic. Stopnja 3 KLB se deli na stopnji 3a in 3b. Na stopnji 3a se hitrost glomerulne filtracije (HGF) zniža na raven 45–59 ml/min. Celo na tej stopnji pogosto ni nobenih simptomov, ki bi kazali, da so ledvice okvarjene.

Kaj moram vedeti?

Na zgodnji stopnji je zelo pomembno upočasniti napredovanje KLB in znižati tveganje za druge zaplete. Za zaustavitev ali vsaj upočasnitev napredovanja med stopnjami 1, 2 in 3a KLB morda zadošča konzervativno zdravljenje z ukrepi, kot so zdrav življenjski slog, posebna dieta in zdravila. Dietetik vam bo pomagal razumeti, kateri hrani se morate izogibati in katero lahko jeste. 

Glejte poglavje o prehrani za paciente s KLB

Zdravnik bo storil vse, da bo osnovno ledvično bolezen odkril in jo zdravil. Za pomoč pri simptomih, kot sta visok krvni tlak in zadrževanje vode, bo predpisal tudi zdravila. Do visokega krvnega tlaka lahko pride tudi na stopnji 1 KLB. Obiskujte zdravnika, da vam bodo redno merili tlak.

Kaj lahko storim sam?

Z naslednjimi preventivnimi ukrepi lahko zaščitite svoje ledvice in ohranite njihovo funkcijo:

 • Kolikor je le mogoče se poučite o vsem v zvezi s KLB in o tem, kako upočasniti njeno napredovanje.
 • Redno obiskujte svojega zdravnika.
 • Jemljite vsa predpisana zdravila. Za vaše zdravje in dobro počutje so zelo pomembna. Še posebej v primeru sladkorne bolezni in/ali visokega krvnega tlaka ohranite nadzor ter upoštevajte predpisana zdravljenja.
 • Do ledvične bolezni lahko pride zaradi genetske nagnjenosti k njej; to je treba zdravniku povedati.
 • Če opazite kakršne koli spremembe v vzorcu uriniranja (npr. spremembe teksture urina, težave pri uriniranju), o tem obvestite svojega zdravnika.
 • Preverite, kakšna zdravila uživate, da bodo tista, ki so vam predpisana, ledvice čim manj obremenjevala.
 • Jejte zdravo (za specifična priporočila obiščite dietetika).
 • Prenehajte kaditi.
 • Zmanjšajte količino popitega alkohola.
 • Znižajte previsoko telesno težo.
 • Kondicijo ohranjajte z redno telesno vadbo.
Related topics

Na pozni stopnji KLB (stopnje 3b, 4 in 5) je delovanje vaših ledvic zelo okrnjeno.

Uravnoteženo prehranjevanje je zelo pomembno in lahko pomaga upočasniti napredovanje bolezni.