Pravilo dobre prehrane št. 3

Hrano pripravite pravilno, da zmanjšate vsebnost kalija v njej.

Kalij je bistveni element naše prehrane. Je ključen za to, da se mišice lahko krčijo. Ne glede na njegov pomen pa je povišana raven kalija v krvi resno stanje. Ne pozabite, da je tudi srce mišica in da preveč kalija v krvi lahko resno ogrozi zdravje.

Prav. Zakaj pa moram biti pozoren na to?

Ena od funkcij ledvic je zagotavljanje pravilne količine kalija v krvi. Presežek se preprosto prefiltrira iz telesa. Če pa ledvice tega ne morejo pravilno opravljati, se raven kalija v krvi poviša.

Čeprav dializa kalij učinkovito prefiltrira, se v času med dializnimi postopki hitro nakopiči v telesu. Zato morate poskrbeti, da ga ne uživate v prevelikih količinah.

Katera hrana torej vsebuje kalij?

Pri ohranjanju nizke ravni kalija je težavno to, da je prisoten skoraj v vseh živih organizmih. Zato je v vsem sadju in zelenjavi. Seveda pa je vsebnost različna. Testenine in beli riž ga na primer vsebujejo izjemno malo. Ker se mu preprosto ne morete izogniti, je ključno, kako pripravljate hrano.

Kako torej pripravim hrano, da znižam vsebnost kalija v njej?

Rutinske postopke, s katerimi pripravljate krompir in zelenjavo, boste morali prilagoditi. Vendar ni težko in temu se boste hitro privadili.

Krompir in zelenjavo najprej narežete in vsaj dve uri namakate v mlačni vodi. Nato odlijete vodo in krompir ali zelenjavo skuhate. Idealno je, če vmes še enkrat zamenjate vodo. S tem boste odstranili velike količine kalija. Vode, ki je ostala od kuhanja, ne uporabite za pripravo druge jedi ali omake.

Kaj pa sveže sadje?

Pojeste lahko eno porcijo svežega sadja na dan, druga porcija pa mora biti v obliki kompota. Močno omejite uživanje sadja, ki vsebuje veliko kalija, kot so banane ali posušeno sadje.

Kako pa opazim, da je raven kalija v moji krvi visoka?

Kot smo že prej omenili, je lahko preveč kalija v krvi zelo nevarno. Če kdaj opazite, da vas jezik ali usta čudno ščemijo ali pa če vas ščemijo noge in ste šibki, morate takoj poiskati zdravniško pomoč.

Ne pozabite:

  • visoka raven kalija v telesu je nevarna,
  • raven kalija v krompirju, zelenjavi in sadju lahko znižate z rezanjem, namakanjem in kuhanjem,
  • če opazite znake visoke ravni kalija v krvi, takoj poiščite zdravniško pomoč.
Povezane teme

Phosphate is important for our bodies, it is essential for strong teeth and bones, and it is needed for all muscle activity.

Good food recipe library

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.