Pozna stopnja

Zdravnik izroča pacientki recept.
Na pozni stopnji KLB (stopnje 3b, 4 in 5) je delovanje vaših ledvic zelo okrnjeno

Ker so ledvice izgubile sposobnost opravljanja vseh pomembnih funkcij, se v krvi nalagajo odvečna voda in odpadne snovi iz telesa. To se imenuje uremija.  

 

Na pozni stopnji KLB je pomembno narediti vse, da se napredovanje do popolne odpovedi ledvic upočasni. Če ledvice odpovedo, kar pomeni, da je njihovo delovanje zmanjšano na vrednost, nižjo od približno 10–15 odstotkov normalnega delovanja ledvic, je treba izgubo nadomestiti z dializo ali presajanjem ledvic. Natančna vrednost HGF, pri kateri je treba začeti dializo, je odvisna od mnogih dejavnikov (npr. od osnovne ledvične bolezni, slabe prehranjenosti, simptomov uremije itd.) Upoštevajte zdravnikove nasvete.

Stopnja 3b KLB   

Stopnja 3 KLB se deli na stopnji 3a in 3b. Stopnja 3b je del pozne stopnje KLB. Oseba s stopnjo 3b KLB ima zmerno okvaro ledvic, HGF pa znaša 30–44 ml/min.  

Med običajnimi simptomi, ki se lahko pojavijo na tej stopnji KLB, so lahko nizko število krvničk, slaba prehranjenost, bolečina v kosteh, ščemenje ali otrplost živcev, težave z zbranostjo in splošno slabše počutje.

Stopnja 4 KLB   

Na stopnji 4 KLB imajo ledvice napredovalo okvaro, zaradi česar je HGF le 15–30 ml/min. Poleg prej omenjenih simptomov so nekateri od najpogostejših simptomov na stopnji 4 KLB bolezen kosti, nemirne noge in slabokrvnost. Slabokrvnost pomeni, da imate premalo rdečih krvničk, kar lahko povzroči utrujenost, težave z zbranostjo, izgubo teka, zatekanje (predvsem nog in okolice oči), kratko sapo ter bledico. 

Stopnja 5 KLB   

Oseba s stopnjo 5 KLB ima zmerno okvaro ledvic, zato HGF znaša 15 ml/min ali manj. Ledvice so izgubile skoraj vso sposobnost učinkovitega delovanja. Sčasoma je ledvična bolezen okrnila delovanje ledvic na raven, pri kateri je potrebno nadomestno zdravljenje.

Kaj moram vedeti?

Na pozni stopnji KLB bosta z zdravnikom naredila vse, da bosta upočasnila napredovanje do popolne odpovedi ledvic. Pravilna prehrana in zdravljenje sta pomembna bolj kot kadar koli prej.

Glejte poglavje o prehrani za paciente s KLB.

Poleg tega bi morali začeti razmišljati o nadomestnem zdravljenju ledvic. Dovolj zgodaj se poučite o različnih možnostih, ki jih imate, da boste imeli dovolj časa za potrebne priprave. Za nadomestitev določenega dela izgubljene ledvične funkcije so na voljo tri možnosti zdravljenja:

Presaditev ledvic

Kaj lahko storim sam?

Da nadomestno ledvično zdravljenje zamaknete čim dlje v prihodnost in da ste hkrati odprti za vse možnosti, lahko storite naslednje:

  • Redno obiskujte nefrologa.
  • Če opazite, da se je vaše zdravje spremenilo (da imate npr. simptome, podobne prehladu ali gripi, da imate nenavadne ali nove simptome ali pa, da se simptomi, ki jih že imate, poslabšujejo), obiščite svojega zdravnika.
  • Bolje se poučite o različnih nadomestnih zdravljenjih ledvic in se skupaj z zdravnikom odločite, katero je najprimernejše za vas. S potrebnimi pripravami začnite pravočasno.
  • Jemljite vsa predpisana zdravila. Za vaše zdravje in dobro počutje so zelo pomembna. Še posebej v primeru sladkorne bolezni in/ali visokega krvnega tlaka ohranite nadzor ter upoštevajte predpisana zdravljenja.
  • Prilagodite svojo prehrano (za specifična priporočila obiščite dietetika).
  • Prenehajte kaditi.
  • Zmanjšajte vnos alkohola.
  • Kondicijo ohranjajte z redno telesno vadbo.
  • Poučite se o spremembah življenjskega sloga, ki jih lahko pričakujete, in čim več sprašujte.
  • V skrbi za svoje ledvice dejavno sodelujte.
Povezane teme

Poučite se o osnovnih dejstvih o ledvicah: katere funkcije opravljajo, kaj se zgodi, če odpovedo, kateri so dejavniki tveganja in kakšni so simptomi ter kaj je mogoče storiti, ko odpovedo.

Obstaja mnogo klinik in bolnišnic, ki ponujajo zdravljenje s hemodializo.