Pravilo dobre prehrane št. 5

Pojejte dovolj vitaminov.

Vitamine potrebujemo vsi. Brez njih ne bi mogli preživeti. Bistveni so pri funkcijah, kot so energija, rast in obnova. Ker večine vitaminov telo ne more proizvajati v zadostnih količinah, jih moramo dobiti prek hrane ali dodatkov. Tako kot pri kaliju in fosfatu je tudi pri uživanju teh ključnih hranil potrebna pozornost.

Kako se moje potrebe po vitaminih razlikujejo od potreb drugih?

Dializa je postopek filtriranja. Med tem postopkom se iz telesa prefiltrira tudi del vitaminov. Zaradi vseh teh dejavnikov je vaša potreba po vitaminih povečana in običajna uravnovešena prehrana je ne more izpolniti. Zato morate po navadi nujno uživati vitaminske dodatke. Zdravnik določi, kakšne so vaše individualne potrebe po vitaminih in katere dodatke morate jemati.

V lekarni ali trgovini je mogoče dobiti vse vrste vitaminov. Ali ne morem kupiti kar teh?

Ne bi jih smeli. Za to obstajata dva pomembna razloga: Prvi je ta, da lahko le strokovnjak natančno ugotovi, koliko dodatnega vnosa vitaminov potrebujete. Drugi pa je, da vseh vitaminov ni treba dodajati. Pri nekaterih, kot pri vitaminu A, je potrebna celo previdnost.

Kateri vitamini so najpomembnejši zame?

V splošnem je treba dodajati vse vitamine, ki so topni v vodi, kot so vitamini B1, B2, B6 in B12, folna kislina, niacin, pantotenska kislina, biotin ter majhen odmerek vitamina C. Čeprav nekateri trdijo, da ogromni odmerki vitamina C koristijo zdravju, se morajo dializni pacienti za vsako ceno izogibati velikemu vnosu vitamina C. Vaše telo ga razgradi v snov, imenovano »oksalat«, ki se lahko kopiči ter nalaga v kosteh in sklepih ter povzroča bolečine.

Ali se moram katerim vitaminom izogibati?

Druga skupina vitaminov so vitamini, ki so topni v maščobah in ki se zato pogosto nalagajo v telesu. Zato je treba te vitamine – vitamine A, D, E in K – dodajati le, če zdravnik meni, da je to potrebno. To je še en razlog, zakaj se morate izogibati vitaminskim dodatkom v prosti prodaji.

Ne pozabite:

  • ni treba dodajati vseh vitaminov,
  • v nasprotju s splošnim prepričanjem so velike količine vitamina C lahko nevarne,
  • izogibajte se vitaminskim dodatkom v prosti prodaji,
  • vaše individualne potrebe naj določi zdravnik, ki naj vam tudi predpiše pravi izdelek.
Povezane teme
Good food recipe library

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.

 

Pri programu vaše vadbe ne gre za to, da bi s športom presegali samega sebe. Posvetiti se morate lažji vadbi.