Prehrana za hemodializne paciente

Pet pravil dobre prehrane

Pravilo dobre prehrane št. 1

Poskrbite, da boste dobili dovolj energije.

Pravilo dobre prehrane št. 2

Nadzirajte vnos tekočin ter sol zamenjajte z zelišči in začimbami.

Pravilo dobre prehrane št. 3 

Hrano pripravite pravilno, da zmanjšate vsebnost kalija v njej.

Pravilo dobre prehrane št. 4 

Dejavno urejajte vnos fosfatov.

Pravilo dobre prehrane št. 5

Zaužijte dovolj vitaminov.

Da. Vaše prehranske potrebe so bolj specifične od prehranskih potreb drugih. Vendar ne mislite, da ne morete uživati v hrani. Na teh straneh se boste prepričali, da lahko. Pripravili smo vam veliko primerov in predlogov, kako dobro jesti in se dobro počutiti.

Zelo preprosto je: če jeste dobro hrano, se tudi dobro počutite. Če veste, kaj vaše telo potrebuje, veste, kaj morate jesti. In če izberete pravilno hrano, je življenje lepše.

Sami se boste prepričali: z nekaj spremembami svoje prehrane boste v življenju bolj uživali, pa tudi življenje z dializo bo lažje. Vse, kar morate storiti, je, da se držite petih pravil. Na teh straneh vam jih bomo pomagali odkriti.

Poučili se boste o petih pomembnih predlogih za prehrano in primerih načrtovanja obrokov, ki vsebujejo dobro hrano. Ugotovili boste, katera hrana vsebuje določena hranila in kaj to pomeni za vašo prehrano, življenje pa vam bo olajšal tudi koristen komplet kartic, ki jih lahko natisnite in hranite v denarnici.

Če imate sladkorno bolezen, so predlogi na tem spletnem mestu zelo koristni tudi pri odločanju o tem, kaj jesti in kako pripraviti hrano. Seveda pa je najpomembnejša smernica prehranski načrt po meri, ki ga oblikuje vaš strokovnjak za prehrano ali zdravnik.

Kdor pravilno je, lažje živi. In vi to zmorete.

Opomba: V zvezi z vsemi odločitvami glede prehrane se vedno posvetujte z zdravnikom. Te strani ne nadomeščajo strokovnega svetovanja. Vsa priporočila temeljijo na smernicah EBPG o prehrani. Vir: Nephrology Dialysis Transplantation (2007), 22 [suppl. 2]: ii45 – ii87, doi: 10.1093/ndt/gfm020. Avtorji: Denis Fouque et al. Zaradi poenostavitve sta izraza fosfat in fosfor na tem mestu uporabljena izmenično.