Glavna naloga ogljikovih hidratov je, da shranjujejo energijo v telo. Nekateri ogljikovi hidrati, kot so tisti v sladkorju, se hitro absorbirajo, razgradnja drugih, kompleksnejših ogljikovih hidratov, pa traja dlje časa in energijo zagotavlja dlje. Vsa hrana, ki vsebuje ogljikove hidrate (vključno s kruhom, žitaricami, testeninami, rižem, škrobno zelenjavo, sadjem, sokovi in mnogimi sladicami brez sladkorja) zvišuje raven glukoze, zato je pomembno, da njihov vnos skrbno nadzorujete. Čez dan si prizadevajte jesti na tri ure (kar pomeni obroke in malice). Krvni sladkor bo čez noč pomagala ustaliti malica pred spanjem (z beljakovinami).
Ker ste sladkorni bolnik, je pomembno, da se naučite, katera hrana vsebuje ogljikove hidrate, in da znate oceniti njihovo količino. S tem boste skupno količino ogljikovih hidratov, ki jo pojeste, uravnovesili s svojimi zdravili in stopnjo svoje telesne dejavnosti. Vaš dietetik vas je morda poučil o sistemu, imenovanem štetje ogljikovih hidratov, s katerim nadzorujete njihov vnos.
Ali obstaja kakršna koli hrana, ki se ji moram izogibati?
Eden od pomembnih virov ogljikovih hidratov v naši prehrani so žitarice in izdelki iz žitaric, kot so kruh, biskvit in muesli. Če vam raven fosfata to dopušča, izberite polnozrnate izdelke (npr. pšenične in ržene), ker so zaradi velike vsebnosti vlaknin zelo nasitni in ker zaradi počasnejše absorpcije počasneje dvigujejo krvni sladkor. Primerna izbira so tudi majhne količine ovsa.
Enako velja za svežo zelenjavo, krompir, stročnice, testenine, mleko in določeno sadje. Vse našteto ima nižji »glikemični indeks«, tj. oznako, ki pove, kako hitro in v kakšni količini določena hrana dvigne raven glukoze v krvi. Vendar ne pozabite, da ima določeno zelo sladko sadje, kot je grozdje, precej visok glikemični indeks.
V preteklosti je bil beli sladkor (saharoza) za sladkorne bolnike prepovedan, danes pa je kot občasni posladek dovoljena majhna količina »skritega« sladkorja, npr. v obliki čokolade. Sladkih pijač in hrane z visoko vsebnostjo sladkorja se je najbolje izogibati, saj se sladkor hitro absorbira, zaradi česar lahko raven glukoze v krvi hitro naraste.