Sladkorna bolezen in dobra prehrana

Muesli
Dieta in prehrana pri sladkorni bolezni

Čeprav ste sladkorni bolnik na dializi, je lahko vaša prehrana še vedno polna okusa in hranilna. Če veste, kaj vaše telo potrebuje, veste, kaj morate jesti. In če izberete pravilno hrano, je življenje lahko lepše. Z nekaj preprostimi spremembami v svoji prehrani boste z dializo in sladkorno boleznijo lažje živeli, v življenju pa boste lahko polno uživali.

 

Vse, kar morate storiti, je, da se držite teh petih osnovnih pravi, upoštevate nekatere enostavne nasvete o vnosu ogljikovih hidratov in redno spremljate raven glukoze v krvi.

Štejte ogljikove hidrate

Glavna naloga ogljikovih hidratov je, da shranjujejo energijo v telo. Nekateri ogljikovi hidrati, kot so tisti v sladkorju, se hitro absorbirajo, razgradnja drugih, kompleksnejših ogljikovih hidratov, pa traja dlje časa in energijo zagotavlja dlje. Vsa hrana, ki vsebuje ogljikove hidrate (vključno s kruhom, žitaricami, testeninami, rižem, škrobno zelenjavo, sadjem, sokovi in mnogimi sladicami brez sladkorja) zvišuje raven glukoze, zato je pomembno, da njihov vnos skrbno nadzorujete. Čez dan si prizadevajte jesti na tri ure (kar pomeni obroke in malice). Krvni sladkor bo čez noč pomagala ustaliti malica pred spanjem (z beljakovinami).

Ker ste sladkorni bolnik, je pomembno, da se naučite, katera hrana vsebuje ogljikove hidrate, in da znate oceniti njihovo količino. S tem boste skupno količino ogljikovih hidratov, ki jo pojeste, uravnovesili s svojimi zdravili in stopnjo svoje telesne dejavnosti. Vaš dietetik vas je morda poučil o sistemu, imenovanem štetje ogljikovih hidratov, s katerim nadzorujete njihov vnos.

Ali obstaja kakršna koli hrana, ki se ji moram izogibati?

Eden od pomembnih virov ogljikovih hidratov v naši prehrani so žitarice in izdelki iz žitaric, kot so kruh, biskvit in muesli. Če vam raven fosfata to dopušča, izberite polnozrnate izdelke (npr. pšenične in ržene), ker so zaradi velike vsebnosti vlaknin zelo nasitni in ker zaradi počasnejše absorpcije počasneje dvigujejo krvni sladkor. Primerna izbira so tudi majhne količine ovsa.

Enako velja za svežo zelenjavo, krompir, stročnice, testenine, mleko in določeno sadje. Vse našteto ima nižji »glikemični indeks«, tj. oznako, ki pove, kako hitro in v kakšni količini določena hrana dvigne raven glukoze v krvi. Vendar ne pozabite, da ima določeno zelo sladko sadje, kot je grozdje, precej visok glikemični indeks.

V preteklosti je bil beli sladkor (saharoza) za sladkorne bolnike prepovedan, danes pa je kot občasni posladek dovoljena majhna količina »skritega« sladkorja, npr. v obliki čokolade. Sladkih pijač in hrane z visoko vsebnostjo sladkorja se je najbolje izogibati, saj se sladkor hitro absorbira, zaradi česar lahko raven glukoze v krvi hitro naraste.

Ne pozabite:

  • ogljikovi hidrati zvišujejo raven glukoze v krvi,
  • vnos ogljikovih hidratov skrbno nadzorujte z njihovim štetjem,
  • namesto sladkih pijač izberite vodo in zeliščne ali sadne čaje v priporočenih količinah,
  • jejte manj predelana žita/žitarice in, kadar je le mogoče, izberite hrano z nižjim glikemičnim indeksom (GI).

Nadzorujte glukozo v krvi

Sladkorna bolezen pomeni, da v vaši krvi konča preveč sladkorja. Količino sladkorja v krvi običajno nadzira hormon, imenovan inzulin, ki ga proizvaja trebušna slinavka. Med prebavo se mnoge vrste hrane pretvorijo v glukozo in vstopijo v krvni obtok. Inzulin pomaga pomikati glukozo iz krvi v celice, kjer se uporabi kot energija. Telo pri sladkorni bolezni zaradi pomanjkanja inzulina ali ker se celice nanj ne odzivajo, ne more v celoti izkoristiti glukoze v krvnem obtoku. Če ta visoka raven sladkorja v krvi oziroma hiperglikemija ni zdravljena, lahko pride do diabetične kome.

Kot sladkorni bolnik morate nadzorovati raven glukoze v svoji krvi z merilnikom sladkorja v krvi za domačo uporabo. Če ga nimate, se o tem pogovorite z zdravnikom. S tem preprostim preskusom boste lahko kadar koli ugotovili, ali je raven glukoze v vaši krvi v sprejemljivem obsegu. Zdravnik bo opravil še en preskus, ki meri povprečno raven glukoze v krvi v obdobju treh mesecev. Rezultati pokažejo, kako dobro obvladujete sladkorno bolezen.

Včasih sem tako žejen ...

Ali ste vedeli, da nenadzorovana raven glukoze v krvi lahko tudi okrepi občutek žeje? Ne pozabite, da morate kot sladkorni bolnik spremljati količino tekočin, ki jih zaužijete. Če zaužijete preveč tekočin, lahko pride do prekomerne hidracije, kar lahko negativno vpliva na krvožilni sistem. Če preverjate glukozo in jo nadzorujete, vam bo to pomagalo nadzirati žejo ter vnos tekočin. Dietetik vam bo priporočil dovoljeno količino tekočin, prilagojeno vašemu stanju.

Ali potrebujem dodatne vitamine?

Dobra preskrba z vitamini je za sladkorne bolnike ključnega pomena, saj lahko vitamini absorbirajo nekatere škodljive snovi v krvi. Preberite priporočila v pravilu dobre prehrane št. 5 in jemljite samo tiste vitamine, ki vam jih je zdravnik posebej predpisal.

Ne pozabite

  • redno nadzorujte raven glukoze v krvi,
  • zaradi visoke ravni sladkorja v krvi boste postali žejni; prizadevajte si ga dobro nadzirati,
  • pri dietetiku ali nefrologu preverite, kakšna količina tekočin vam je dovoljena,
  • pri preprečevanju visokih skokov ravni sladkorja vam bo v pomoč redna vadba.
Povezane teme

Dializni pacienti imajo prehranske potrebe, ki so bolj specifične od prehranskih potreb drugih.

Good food recipe library

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.