Pravilo dobre prehrane št. 2

Nadzirajte vnos tekočin ter sol zamenjajte z zelišči in začimbami.

Zelo pomembno je, da nadzirate vnos tekočin, preprosto zato, ker jih vaše telo zadržuje. Presežek tekočin lahko negativno vpliva na vaše zdravje, tako kot povišan krvni tlak, težave s srcem in težave pri dihanju.

Koliko tekočine lahko torej spijem na dan?

Količino tekočin, ki jo potrebujete na dan, mora določiti zdravnik. Po navadi to pomeni pol litra, ki mu prištejete še izločeni urin (v 24 urah). Ne pozabite, da pod tekočine ne spadajo le pijače, kot so voda, kava, čaj ali mleko, ampak tudi hrana, ki je pri sobni temperaturi tekoča, na primer tekoči jogurt, sladoled ali juhe.

Kaj lahko za nadzor nad vnosom tekočine storim sam?

Pitje majhnih količin je zagotovo ena od najtežjih sprememb v vaši prehrani. Vnosu tekočin lahko enostavno sledite, če čez dan s seboj nosite steklenico vode s celotno dovoljeno dnevno količino. Za jedilno mizo pa lahko uporabljate manjše kozarce, da boste preslepili um.

Kaj pa lahko naredim, če postanem žejen?

Obstaja veliko dobrih namigov in zvijač, kako zmanjšati občutek žeje. Eden od zelo učinkovitih načinov je splakovanje ust ali grgranje z mlačno vodo. Do štirikrat dnevno pa lahko v usta daste polovico rezine limone – ustvarila bo osvežujoč občutek.

Če se vam nadzor nad vnosom tekočin zdi zelo težaven, lahko zmanjšate občutek žeje tudi z žvečilnim gumijem brez sladkorja. Ob zelo vročih dneh si pripravite ledene kocke s kapljicami limone ali drugega kislega sadja.

Ali se moram izogibati soli, ker bi me sicer užejalo?

Da, to je del težave. Sol veže vodo in ko jo zaužijete, telo posledično »prosi« za tekočino. Sol se kopiči v telesu, kar povzroča hude težave, na primer visok krvni tlak ali celo kapi. Izogibati se morate tudi nadomestkom za sol in soli z nizko vsebnostjo natrija. Večina teh nadomestkov vsebuje veliko kalija, visoka raven te snovi pa je prav tako zelo škodljiva.

Hm ... Vendar je hrana brez soli zares medlega okusa ...

V naši kulturi je sol res zelo pogosto uporabljana začimba. V drugih predelih sveta pa je skoraj ne uporabljajo. V teh kulturah namesto soli uporabljajo zelišča in začimbe. In ni razloga, zakaj tega ne bi mogli početi tudi mi.

Kako naj torej svojim obrokom dodam okus?

Sol začnite nadomeščati z aromami, kot so česen, čebula, zelena ali malo kisa, in uporabljajte zelišča, kot so drobnjak, peteršilj, origano, timijan itd. Izboljšali boste čut za okus in zelo zmanjšali tveganje zdravstvenih težav. Pazite le, da ne boste uporabljali močnih začimb, kot sta čili in pekoča paprika – takšne začimbe prav tako povečujejo občutek žeje.

Še en predlog: izogibajte se vnaprej pripravljeni hrani. Po navadi vsebuje več soli, kot jo smete zaužiti.

Ne pozabite:

  • vnos tekočin nenehno nadzirajte – po navadi omejitev znaša približno pol litra tekočine na dan,
  • sol veže vodo; prizadevajte si, da je boste užili čim manj,
  • izogibajte se nadomestkom soli,
  • sol nadomeščajte z zelišči in začimbami, vendar bodite previdni pri pekočih začimbah,
  • žeji se uprite z grgranjem mlačne vode.
Povezane teme

Potassium is an essential element for our nutrition.

Good food recipe library

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.