Prehrana za paciente s kronično boleznijo ledvic (KLB)

Woman on a bike with healthy food in the basket

Če so vam diagnosticirali KLB, postane uravnoteženo prehranjevanje precej pomembnejše in lahko celo pomaga upočasniti napredovanje bolezni.

Zdrava prehrana v zgodnjih stopnjah KLB vključuje različne žitarice, še posebej polnozrnate, ter sveže sadje in zelenjavo. Ne pozabite, da vaše telo za pravilno delovanje potrebuje energijo.

Glavni del vaših energijskih zalog mora izvirati iz ogljikovih hidratov in maščob, vendar poskrbite, da boste zmanjšali količino nasičenih maščob in holesterola. Namesto tega izberite nenasičene maščobe in olja (npr. olivno olje in ribe).

Ena od bistvenih sprememb v vaši prehrani bo morda omejitev vnosa beljakovin. To bo pomagalo ohraniti delovanje ledvic in zmanjšalo število neželenih snovi v krvi. Meso, ribe, piščanec, jajca in mlečni izdelki so še posebej bogati z beljakovinami.

Dokler je količina urina, ki ga izločite, normalna, vam vnosa tekočine ni treba omejevati. Kljub temu je treba omejiti vnos natrija. Sol veže vodo, zato pa tudi telo potrebuje več tekočine. Natrija je največ v jedilni soli in pripravljeni hrani (npr. klobasah, konzervirani hrani, zamrznjenih picah), sol pa vsebujejo tudi kruh, sir in šunka. Sol si prizadevajte nadomestiti z zelišči in začimbami, kadar pa je le mogoče, kuhajte s svežimi sestavinami.

Z napredujočo KLB boste morali morda svojo dieto prilagoditi še nekoliko bolj:
poznejše stopnje zahtevajo strožje zmanjševanje vnosa beljakovin, zato je treba preiti z diete z malo beljakovinami na dieto z zelo malo beljakovinami. Sčasoma boste morda potrebovali dodatke v obliki aminokislin in ketokislin, saj vnos beljakovin morda ne bo zadosten za vse potrebe vašega telesa. Nefrolog ali dietetik vas bo poučil o tem, kakšne so vaše potrebe, in vam predpisal pravilni dodatek.

Takoj ko opazite, da izločate manj urina ali da vam zatekajo gležnji in stopala, je čas, da zmanjšate vnos tekočin. Nefrolog ali dietetik vas bo podprl pri izračunavanju pravilne količine dnevnega vnosa tekočin. Ne pozabite: slana hrana povzroča žejo.

Ker se kalij v telesu zdaj hitreje kopiči, je treba zmanjšati vnos, da preprečimo povišano raven, zaradi katere lahko pride do srčnih aritmij.

Visoko vsebnost kalija imajo:

  • sadje in sadni sok (banane, suho sadje, grozdje, avokado),
  • zelenjava (špinača, krompir, brokoli, paradižnik in druga temnozelena listnata zelenjava),
  • oreščki/mandlji,
  • polnozrnati izdelki,
  • mleko in mlečni izdelki,
  • nadomestki za sol.

Tu je nekaj enostavnih namigov, ki vam bodo pomagali pri zmanjševanju vnosa kalija:

  • Nekaj kalija lahko odstranite iz krompirja in druge zelenjave tako, da jo olupite, narežete in več ur namakate v veliki posodi z vodo. Pred kuhanjem vodo odlijte in jo nadomestite s svežo.
  • Vsebnost kalija v sadju in zelenjavi se znižuje s kuhanjem; kuhajte ju v velikih količinah vode.
  • Uporabljajte konzervirano sadje (brez tekočine) ali zamrznjeno sadje in zelenjavo.

Če imate povišano raven fosfatov, morate zmanjšati vnos hrane, bogate s fosfati.

Visoko vsebnost fosfatov imajo:

  • mlečni izdelki,
  • meso,
  • ribe,  
  • polnozrnati izdelki,
  • fižol in leča,  
  • oreščki/mandlji, 
  • temna čokolada/kakav,
  • gazirane pijače (npr. kola) in pivo.

Morda bo koristno dodajanje določenih vitaminov ali mineralov. Svojega zdravnika ali dietetika prosite, da vam priporoči primeren izdelek. Nekateri pripravki, ki so na voljo brez recepta, so za osebo s KLB lahko škodljivi.

Ne pozabite, da je pomembno redno preverjati svoje stanje prehranjenosti, še posebej pri poznejših stopnjah kronične ledvične bolezni, ko se poveča tveganje za slabo prehranjenost z energijo beljakovin in za preobremenitev s tekočinami. Če imate kakršna koli vprašanja, se pogovorite z nefrologom ali dietetikom in upoštevajte njegov nasvet.

Povezane teme

Večina ljudi na zgodnji stopnji (stopnje 1, 2 in 3a KLB) skoraj nima simptomov.

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.