Pravilo dobre prehrane št. 1

Poskrbite, da boste dobili dovolj energije.

Telo za pravilno delovanje potrebuje energijo. Če mu ne priskrbimo dovolj energije, postanemo utrujeni, izgubimo motivacijo in koncentracijo, bolj pa smo dovzetni tudi za okužbe. Energijo, ki jo potrebujemo, seveda dobimo iz hrane.

Ali se z dializo spremenijo potrebe mojega telesa?

V bistvu se. Dializa je postopek, ki zahteva določeno količino energije poleg te, ki jo potrebuje že telo samo. Zdravnik vam bo natančno povedal, koliko dodatne energije potrebujete.

Kateri je najboljši vir energije zame?

Najpomembnejši vir energije za vaše telo morajo biti ogljikovi hidrati. Njihova glavna naloga je, da shranjujejo energijo v telo. Nekateri ogljikovi hidrati se hitro absorbirajo, na primer tisti, ki so v sladkorju. Razgradnja drugih, kompleksnejših ogljikovih hidratov traja dlje časa in zato tudi energijo zagotavlja dlje. Najdemo jih lahko v testeninah, rižu ali črnem kruhu.

Kako pa je z maščobami?

Na mnogih območjih sveta maščobo pojmujejo kot slab vir energije. V resnici pa je eden najučinkovitejših. Maščoba ima tudi druge pomembne naloge: pomaga graditi zdrave celice in nam omogoča, da lahko absorbiramo vitamine. Najboljši in najbolj zdravi viri maščob za vas so mlečni izdelki, mastne ribe in olja. Če težko povečate težo, se ne izogibajte hrani, bogati z maščobo, ali pa poskusite obrokom dodati nekaj olja.

Kako pomembne so za telo beljakovine?

Drug vir energije so beljakovine. Ker so to zelo pomembni deli naših celic, so ključnega pomena za prehrano. Beljakovine je mogoče najti v mesu, ribah, jajcih, mlečnih izdelkih in krompirju.

Imam sladkorno bolezen. Ali zame veljajo posebna priporočila?

Zaradi sladkorne bolezni morate strogo nadzorovati vnos ogljikovih hidratov, da lahko nadzirate raven glukoze v krvi. To raven zvišuje vsa hrana, ki vsebuje ogljikove hidrate (vključno s kruhom, žitaricami, testeninami, rižem, škrobno zelenjavo, sadjem, sokovi in mnogimi sladicami). Vaša zdravila je treba prilagoditi glede na skupno količino zaužitih ogljikovih hidratov in glede na to, kako dejavni ste.

Nisem pogosto lačen. Ali bi moral kako ukrepati?

Mnogo dializnih pacientov ima manjši apetit. Tudi če ne občutite lakote, poskrbite za tri obroke na dan in dve vmesni malici. Energijo zares potrebujete.

Obstaja nekaj preprostih načinov, kako lahko spodbudite svoj apetit. Sladki jedi lahko na primer dodate ščepec cimeta – tudi cimet, tako kot meta ali ingver, naravno spodbuja apetit. Dobro se obnese tudi nekaj telesne dejavnosti. Pojdite na sprehod ali doma naredite nekaj vaj. To pomaga tudi pri dvigu razpoloženja, dobro razpoloženje pa prav tako povečuje apetit.

Kaj lahko storim na poti?

Če ste na poti ali če zapustite dom za več ur, poskrbite, da boste s seboj vzeli primerno hrano. Odličen dodatek trem obrokom dnevno so visokoenergijske malice, kot je sendvič z jajcem ali šunko. To je priporočljivo tudi za tiste dni, ko imate dializo – prizadevajte si, da boste malico pojedli v prve pol ure zdravljenja.

Ne pozabite:

  • vaše telo za pravilno delovanje potrebuje energijo,
  • na dan potrebujete tri obroke in dve malici,
  • telesna delavnost poveča potrebe telesa po energiji,
  • če morate težo povečati, v prehrano vključite več hrane, bogate z maščobami,
  • bodite dejavni, pojdite na svež zrak in ohranjajte dobro razpoloženje.
Povezane teme

It is very important that you keep your liquid intake under control, simply because liquids are being retained by your body.

Good food recipe library

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.