Jemljite svoje zdravilo

Zdravnik, ki daje zdravila pacientki.
Lahko se zgodi, da osebe na dializi kot dopolnilo k zdravljenju in pomoč pri odpravljanju simptomov bolezni potrebujejo zdravila.

V dializnem centru:

Eritropoietin (EPO): je hormon, ki spodbuja tvorbo rdečih krvničk in se predpisuje pri zdravljenju slabokrvnosti, povezane s kronično ledvično boleznijo. Če ste na hemodializi, ga boste prejeli v dializnem centru, če pa se zdravite s trebušno dializo, ga lahko vzamete sami doma.

Železo: pomaga pri zdravljenju slabokrvnosti (upada števila rdečih krvničk). Če se zdravite s hemodializo, boste železo morda prejeli med dializnim zdravljenjem. Če se zdravite s trebušno dializo, vam bodo tablete morda predpisane za jemanje doma.

Vitamin D: glede na stanje kronične ledvične bolezni ledvice ne zmorejo sintetizirati te snovi, ki je potrebna za nadzor tvorbe obščitničnega hormona (hormona, ki uravnava kalcij in fosfor). Vitamin D je mogoče dajati peroralno in intravensko med hemodializnim zdravljenjem.

Doma

Fosfatni vezalci: so tablete ali kapsule za pomoč pri nadzoru ravni kalcija in fosfata v telesu, ki pogosto povzročata srbenje in spremembe kosti ter kalcifikacijo arterij in ven. Vezalci fosfatov pomagajo zmanjšati vnos fosfatov iz hrane, ki jo zaužijete, zato je pomembno, da jih jemljete tako, kot je predpisano na navodilu za uporabo.

Zdravila proti hipertenziji: to so zdravila, ki vam pomagajo nadzirati krvni tlak. Pomembno je, da jih jemljete tako, kot vam je predpisal zdravnik. Če jih vzamete pred dializnim zdravljenjem, lahko vaš krvni tlak med zdravljenjem nenadoma pade, zaradi česar lahko omedlite ali padete v nezavest.

Drugi vitamini: vitamin B ali folna kislina. Včasih jih morate jemati zato, ker je pri pacientih z boleznijo ledvic raven tega vitamina nižja, ali pa zato, ker ta raven med dializo pade.

Povezane teme

Pri programu vaše vadbe ne gre za to, da bi s športom presegali samega sebe. Posvetiti se morate lažji vadbi.

Priporočila za preventivne ukrepe v dnevni praksi