Sladkorna bolezen

Veliko ljudi misli, da sladkorno bolezen povzroča le uživanje prevelikih količin sladkorja, vendar ni tako preprosto.

Izraz „sladkorna bolezen“ pomeni skupino presnovnih bolezni, pri katerih ima pacient visoko raven krvnega sladkorja – glukoze. To se zgodi, če trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina, ali če se celice telesa na proizvedeni inzulin ne odzivajo več tako, kot bi se morale.

Inzulin je hormon, ki ga proizvaja telo in je odgovoren za uravnavanje ravni krvnega sladkorja. Pri sladkorni bolezni telo ni sposobno uravnavati te ravni, zato se v krvnem obtoku nakopiči glukoza.

Inzulin je beljakovina, ki bi med prebavo razpadla, če bi jo jemali v obliki tablet, zato jo pacienti s sladkorno boleznijo jemljejo v obliki podkožne injekcije.

Različni tipi

Obstajajo trije glavni tipi sladkorne bolezni (diabetesa):

  • tip 1,
  • tip 2,
  • gestacijski diabetes.

Čeprav sladkorna bolezen tipa 1 lahko prizadene odrasle in otroke, je najpogostejša pri otrocih, zato jo pogosto imenujejo „juvenilni diabetes“. Ta vrsta sladkorne bolezni se lahko začne nenadno, če trebušna slinavka zaradi genetskih vzrokov ali okužbe ne more več proizvajati inzulina.

Pri sladkorni bolezni tipa 2 telo ne proizvaja več dovolj inzulina ali ga ne uporablja pravilno, lahko pa gre tudi za kombinacijo obojega. Ta oblika bolezni je pogostejša in običajno prizadene odrasle, starejše od 40 let. Povzročajo jo dejavniki, povezani z življenjskim slogom, kot so debelost, pomanjkanje telesne dejavnosti, slaba prehrana in stres.

Tretji glavni tip je gestacijski diabetes in prizadene od 2 do 5 odstotkov nosečnic. Mogoče ga je zdraviti, a zaradi varovanja matere in otroka zahteva skrben zdravniški nadzor med nosečnostjo. Po porodu se sladkorna bolezen lahko omili ali pa popolnoma izgine.

Razvoj bolezni/dejavniki tveganja

Kot vidite, ima pri sladkorni bolezni ključno vlogo inzulin. Potreben je za pretvorbo sladkorja, škroba in druge hrane v energijo, ki jo naše celice potrebujejo za svoje delovanje. Ko tega procesa ni več, celice nimajo energije, ki bi jo potrebovale, in sladkor se kopiči v krvi, kar škodi našemu zdravju. Čeprav škoda ni takojšnja, na dolgi rok obstaja tveganje zapletov, ki se razvijejo po približno 10 do 20 letih.  

Dolgoročna škoda, ki jo povzročajo dlje časa trajajoče visoke ravni krvnega sladkorja, lahko prizadenejo oči (z okvarami vida in slepoto), živce (z otrplostjo stopal, nog in rok), srce (z aterosklerozo in s sorodnimi boleznimi) ter ledvice.  

Visoka raven sladkorja v ledvicah povzroča brazgotinjenje tkiva in ledvice lahko sčasoma nehajo delovati. Sladkorna bolezen je pravzaprav najpogostejši vzrok odpovedi ledvic in približno ena od petih oseb na dializi ima diabetično ledvično bolezen (imenovano tudi diabetična nefropatija).

Znaki in simptomi

Simptomi sladkorne bolezni tipa 2 niso vedno jasni, saj se sprva pojavljajo postopno; pacient se morda niti ne zaveda, da je bolan. Nekateri drugi pacienti pa imajo simptome, ki bi lahko kazali na sladkorno bolezen. Najpogostejši znaki so velike količine urina pri uriniranju, občutek žeje, povečana lakota, hujšanje in utrujenost. Med drugimi znaki so lahko še razdražljivost, ščemeče roke ali stopala, zamegljen vid, pogoste okužbe, počasno celjenje ran, bruhanje ali bolečine v želodcu.  

Pri sladkorni bolezni tipa 1 se simptomi razvijejo hitro, v obdobju nekaj tednov ali mesecev, pri sladkorni bolezni tipa 2 pa počasneje ali pa sploh ne.

Možnosti zdravljenja

Sladkorna bolezen je kronična bolezen, za katero še ni znanega zdravila, pa vendar jo je mogoče zdraviti. Zdravljenje je sestavljeno iz urejanja ravni krvnega sladkorja, da je čim bližje normalni ravni in da hkrati ni prenizka, kar bi povzročilo hipoglikemijo. To je mogoče doseči z zdravili, ustrezno prehrano in vadbo.

Če imate sladkorno bolezen, vam bo zdravnik najverjetneje svetoval, da:

  • prenehate kaditi,
  • nadzirate raven holesterola in krvni tlak,
  • shujšate, če ste pretežki ali predebeli,
  • redno telesno vadite.

Če imate sladkorno bolezen tipa 1, vam zdravnik lahko predpiše inzulin, pri sladkorni bolezni tipa 2 pa boste morda potrebovali peroralna zdravila in mogoče tudi inzulin.

Tudi če imate sladkorno bolezen, ni razloga, da ne bi uresničevali svojih ambicij. Obstaja mnogo uspešnih športnikov, pevcev, igralcev, pisateljev in politikov, ki dokazujejo, da se vam zaradi sladkorne bolezni ni treba ustaviti – še vedno lahko sledite svojim sanjam.

Povezane teme

Čeprav ste sladkorni bolnik na dializi, je lahko vaša prehrana še vedno polna okusa in hranilna.

Dializni pacienti imajo prehranske potrebe, ki so bolj specifične od prehranskih potreb drugih.