Delovno mesto zdravnika

Zdravnica in zdravnik s stetoskopom
Kateri so glavni razlogi, da se zdravnik odloči za specializacijo na področju nefrologije?

Izbira specializacije na določenem področju medicine ni preprosta odločitev. Če želimo, da bo poklicno življenje zdravnika nagrajujoče, je treba upoštevati številne dejavnike: kompleksnost in pomembnost specializacije, strokovni ugled, ki ga lahko zdravnik pridobi, enako pomembne pa so tudi priložnosti za zaposlitev ter delovni pogoji na področju te specializacije.

Nefrologija je področje medicine, ki izpolnjuje vse zgoraj navedene pogoje, zato želimo ustrezne informacije predstaviti inteligentnim in motiviranim zdravnikom, na podlagi katerih se lahko odločijo za prakso na tem pomembnem področju.

Poklicni status

V zadnjih 60 letih se je nefrologija razvila v glavno specialistično področje zaradi izjemno pomembne vloge, ki jo imajo ledvice v človekovem telesu, in vključenosti teh organov v mnoga akutna stanja ter sistemske bolezni, ki primarno ne spadajo med ledvične bolezni (npr. avtoimune bolezni, hematološke bolezni).

Nefrologi so izjemno cenjeni v vseh bolnišnicah, saj so strokovnjaki za obravnavo motenj elektrolitov, acido-bazno ravnovesje, arterijsko hipertenzijo ter avtoimune in presnovne bolezni. Z njimi se v iskanju odgovorov na vprašanja, na katera ni mogoče odgovoriti z metodami in znanjem drugih specialističnih področij, pogosto posvetujejo drugi zdravniki.

Samo delo

Delo nefrologov vključuje velik razpon kliničnih oblik zdravljenja. Na drugih področjih medicine ni toliko možnosti za obravnavo toliko telesnih procesov: obravnavo tvorbe hormonov in krvnega tlaka, nadzor anemije, vzdrževanje gostote kosti ter ohranjanje ravnovesja tekočin in elektrolitov. Pogosto to ni preprosto, saj nefrolog potrebuje veliko znanja s področja interne medicine, vendar zato verjetno privlači tako veliko zdravnikov.

Ledvična bolezen lahko povzroči veliko zapletov, z napredovanjem pa povzroča negativne učinke, vključno s smrtno nevarnimi stanji. Usposobljen nefrolog lahko zdravi akutno in kronično ledvično insuficienco ter tako preprečuje ali upočasni njeno napredovanje in izboljša kakovost življenja ledvičnih bolnikov. To pomeni, da lahko nefrolog bolnike varno napoti na dializo ali presaditev ledvice, edino obliko zdravljenja za ledvično bolezen v zadnjem stadiju.

Na bolnika usmerjena oskrba

Uspešna obravnava ledvične bolezni in ledvične odpovedi ni mogoča brez zavzetega sodelovanja bolnikov. Dobre komunikacijske sposobnosti so nujne za učinkovito sodelovanje z bolniki in sorodniki, vzbujanje želje po interakciji, pridobivanje zaupanja in predanosti. Med delom na področju nefrologije je mogoče zelo dobro razviti take družbene spretnosti in čustveno inteligenco.

Znanstvena dejavnost

Nefrologija je področje z mnogimi znanstvenimi odkritji, ki se bodo nadaljevala tudi v prihodnje. To večini zdravnikov omogoča sodelovanje v znanstvenih dejavnostih in jih spodbuja k objavljanju in predstavljanju svojega dela, ki tako postane na razpolago njihovim kolegom.

Delovni pogoji

Delo na nefrološkem oddelku ali v dializni enoti običajno pomeni manjšo izpostavljenost zdravnikov zdravstvenim nevarnostim (npr. virusni kontaminaciji, sevanju, kemikalijam) v primerjavi z drugimi specialističnimi področji. Druga prednost je delovni urnik, ki je običajno usklajen in dobro organiziran, kar je pomembno vedeti, če ima posameznik družino ali jo načrtuje.

Ena od poklicnih možnosti, ki jo izbere mnogo zdravnikov, predvsem nefrologov, je dializa. To je področje s številnimi prednostmi, ki je lahko zelo primerno za določeno obdobje poklicnega življenja ali kot dolgoročna poklicna izbira.

Kateri so glavni razlogi, da se zdravnik odloči za specializacijo na področju nefrologije?

Dializa

Samo delo je zelo pomembno, saj lahko veliko prispeva k večji kakovosti življenja bolnikov z ledvično boleznijo v zadnjem stadiju (ESRD) in podaljšanju pričakovanega trajanja življenja. Vendar je dializa v primerjavi z drugimi področji zdravstvene prakse manj naporno delovno mesto, saj običajno vključuje standardne postopke zdravljenja in manj izpostavljenosti situacijam, v katerih so bolniki v smrtni nevarnosti. To zdravnikom omogoča več časa za komunikacijo z bolniki in popolno osredotočenost na obravnavo njihove bolezni, zato lahko bolj vplivajo na izboljšanje njihovega počutja.

Osebna varnost

Dializne enote Fresenius Medical Care so izjemno usklajena delovna okolja, ki temeljijo na naših arhitekturnih smernicah, vključno s strogimi postopki za higieno in nadzor okužb, zaradi katerih je dializna enota varno in prijetno delovno okolje.

Usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja

Delovni potek, ki je običajno standardiziran, in predvidljivi urniki v dializni enoti lahko zdravniku omogočijo lažje usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. Pojavi se manj nepričakovanih dogodkov, običajno ni nočnih izmen in nedeljskega dela, količina dela pa je predvidljiva. To zelo ustreza ljudem, ki se želijo vpisati v doktorski program, ustvariti družino in preživljati čas z njo ali se preprosto ukvarjati z več stvarmi zunaj delovnega mesta.

Plača in ugodnosti

Dializni zdravniki so zelo iskan kader in lahko najdejo zaposlitev skoraj povsod po svetu. Plače so običajno zelo dobre. Verjetno ni treba posebej poudariti, da se Fresenius Medical Care kot vodilna družba za izdelke in storitve na področju ledvične oskrbe na svetu zaveda, da so zdravniki dragocen kader, zato si prizadeva, da bi njihovo zadovoljstvo z delom ostalo na visoki ravni.

Povezane teme

Misija in vizija, mednarodno omrežje/možnosti in vrednote podjetja NephroCare, ponudnika storitev družbe Fresenius Medical Care.

Na naslednjih straneh boste našli osebna mnenja o izkušnji z delom v družbi NephroCare.