Telovadba

Starejši par s svojima kolesoma
Kako vam vadba pomaga?

Redna vadba prinaša mnogo koristi: poleg tega, da pozitivno vpliva na telo, spodbuja tudi bolj zdrav življenjski slog. Z redno telovadbo boste imeli več energije za delo in večji občutek nadzora nad svojim življenjem. Dobro vpliva na vaš krvni tlak in lahko pomaga pri preprečevanju težav s srcem.  

 

Krepi mišice in prispeva k prožnejšim sklepom, zato boste odkrili, da vsakodnevne dejavnosti, pri katerih so potrebni gibi, na primer iztegovanje ali sklanjanje, opravljate lažje. Če ste bolj gibljivi, imate tudi občutek večjega ravnotežja. Vložiti morate le nekaj časa. V vsakem primeru se morate pred začetkom izvajanja kakršnega koli programa vadbe posvetovati s svojim zdravnikom. Vprašajte ga, katere vaje naj bi izvajali ali če se morate glede na svoje zdravstveno stanje in vrsto žilnega dostopa določeni vrsti vadbe izogibati.

Koristi vadbe:

  • Koristi vadbe:

  • izboljšana prebava,
  • več energije,
  • boljše spanje,
  • znižanje ravni holesterola,
  • zmanjšan stres,
  • manjše tveganje za bolezni srca.

Z vadbo se lahko poveča tudi apetit, kar pomaga pridobiti potrebno raven energije, ki jo vaše telo potrebuje. Več o energiji preberite v poglavju Dobra prehrana.

Vedno v vaše dobro

Pri programu vaše vadbe ne gre za to, da bi s športom presegali samega sebe – s tem bi tako ali tako preobremenili svoj organizem. Posvetiti se morate lažji vadbi.  

Najbolj koristna vrsta vadbe za vas je vzdržljivostna vadba, ki jo morate redno izvajati. Vzdržljivostni športi nežno prebudijo mišice. To mišicam pomaga, da rastejo počasi in zanesljivo, pri tem pa podpirajo zgradbo kosti.

Ta vrsta vadbe odpravlja telesno maščobo, znižuje krvni tlak ter ugodno vpliva na krvni sladkor in raven maščob v krvi. Na dolgi rok krepi tudi imunski sistem. Z ekipo NephroCare se pogovorite o tem, kakšno vadbo lahko izvajate in kako intenzivno. Za začetek je tu nekaj idej:

Gimnastika

Vsak dan lahko na primer začnete z desetimi minutami gimnastike – s kroženjem rok, kroženjem trupa, preprostim dvigovanjem nog ali tekom na mestu. Tako boste spodbudili prekrvavitev takoj, ko boste vstali iz postelje. To bo izboljšalo vašo koordinacijo in gibljivost, počutili pa se boste pripravljeni na preostanek dneva.

Kolesarjenje

Kolesarjenje in hoja sta dejavnosti, ki ju lahko izvajate tako dolgo ter v takšnem obsegu, kot želite. Poleg tega sta odlični za izvajanje v družbi.

Plavanje

Plavanje in podvodna telovadba sta za dializne paciente še posebej primerna. Krepita skoraj vse mišice v telesu ter ne obremenita sklepov in kosti.

Na prostem

Za vzdrževanje kondicije izkoristite vsakdanja opravila: namesto dvigala izberite hojo po stopnicah, v trgovino pa pojdite peš ali s kolesom – to bo koristilo tako vam kot okolju. S kratkim sprehodom pred spanjem si boste zbistrili glavo in mirneje boste spali.

Nadzirajte vnos tekočin.

Pri vadbi se spotite, to pa lahko vpliva na vnos tekočin. Preden spremenite količino tekočin, ki jih zaužijete, se morate o tej temi pogovoriti s svojim dietetikom.  

Več o vnosu tekočin preberite v poglavju Dobra prehrana.

Povezane teme

Koža je naš največji organ – ščiti naša telesa in nam pomaga vzdrževati ravno pravšnjo temperaturo.