Pravilo dobre prehrane št. 4

Dejavno urejajte vnos fosfata.

Za naša telesa je fosfat pomemben; ključen je za močne zobe in kosti, potreben pa je tudi za vse, kar delajo mišice. Zanj pa velja enako kot za kalij: če je raven previsoka, to škodi zdravju.

Prav. Kako naj se torej temu izognem?

Žal ni diete, ki ne bi vsebovala fosfata. Pravzaprav je fosfat tesno povezan z beljakovinami. Kot smo že spoznali, beljakovine izpolnjujejo pomembne funkcije v našem telesu, kot je skrb za razvoj mišic. Visoko vsebnost beljakovin in fosfata imajo na primer mlečni izdelki.

Ali to pomeni, da naj jem manj beljakovin?

Tej hrani – še posebej mesu in ribam – se ne smete izogibati ali je omejevati. Da boste nadzorovali vnos fosfata, pa lahko naredite in tudi morate narediti naslednje: kadar koli le morete, se izogibajte predelani hrani. Mnogi dodatki, še posebej tisti, katerih oznaka poleg številk vsebuje črko E, vsebujejo veliko fosfata.

Kaj imam na izbiro v trgovskem centru? Kako nakupujem? In kako kuham?

Vsi smo se zelo navadili na kupovanje že pripravljene hrane. Če se ji morate izogibati, kupujte svežo hrano. Zato boste morali v kuhinji preživeti nekoliko več časa in obroke skuhati, ne pa le nekaj pogreti ali odpreti zavojček.

Pakirane sladice so običajno pripravljene z mlekom v prahu, ki vsebuje veliko fosfata. Pri pripravi sladic uporabite preprosto zvijačo: namesto mleka uporabite eno tretjino smetane in dve tretjini vode. Tako boste zaužili precej manj fosfata.

Drugi primer so klobase. Fosfat ni dodan vsem klobasam. Če jih imate možnost kupiti sveže v mesnici, lahko vedno prosite za takšne, ki jim fosfat ni dodan ali pa jim ga je dodanega zelo malo. Ali pa pri peki: običajni pecilni prašek preprosto zamenjajte s sodo bikarbono.

Pomagajo pa mi tudi zdravila, kajne?

Če vam je zdravnik predpisal fosfatne vezalce, je to pravzaprav najpomembnejši način za urejanje vnosa fosfata. Kadar koli pojeste nekaj, kar vsebuje veliko fosfata, vzamete fosfatne vezalce. Običajno je to pri obroku. Da bodo zagotovo lahko opravili svoje delo in se boste na to lahko zanesli, jih vedno jemljite tako, kot vam je predpisal zdravnik.

Ne pozabite:

  • fosfatu se ne izogibajte, urejajte njegov vnos,
  • nadomestite predelano hrano s pripravo svežih obrokov,
  • če kupujete predelano hrano, se izogibajte oznakam, ki vsebujejo črko E,
  • fosfatne vezalce vedno jemljite po zdravnikovih navodilih.
Povezane teme

Vitamins are essential for functions such as energy, growth and repair.

Good food recipe library

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.