Pogovorimo se o obstipaciji oz. zaprtju

Premagajmo predsodek

Mnogi ljudje trpijo zaradi tega, vendar nihče resnično ne želi govoriti o tem: bolniki na dializi imajo pogosto težave z zaprtjem zaradi prehranskih in tekočinskih omejitev ali zaradi zdravil. To ne bi smelo biti več razlog za izgovor : "kar se dogaja v kopalnici, ostane v kopalnici".

Ugotovite, kaj lahko storite za lajšanje težav s prebavo in kako lahko dodate več vlaknin k vaši prehrani, ob sočasnem upoštevanju zdravniških priporočil.

Na splošno je zaprtost sprememba v navadah izločanja blata, ki jo poznamo v različnih oblikah. Običajno bolniki opisujejo zaprtje kot redkejšo potrebo po odvajanju blata, natančneje, manj kot trikrat na teden. Poleg tega je lahko blato pretrdo, premajhno ali pa se težko izloča. Bolniki lahko tudi čutijo, da črevo ni prazno ali da se morajo pri iztrebljanju naprezati.

Zaprtost je zelo pogosta težava h kateri lahko prispevajo številni dejavniki. Pri večini bolnikov ni mogoče izpostaviti posameznega vzroka. Kronična bolezen ledvic in dializa sta dejavnika, ki povečujeta verjetnost, da bo bolnik trpel zaradi zaprtja. Dejavniki, kot so izguba delovanja ledvic, pomanjkanje telesne vadbe, moteno uravnavanja tekočin in zmanjšanega vnosa prehranskih vlaknin1, pogosto negativno vplivajo na prebavni trakt. Med posledicami je zaprtje najpogostejši simptom. Zdravila, ki se nanašajo na bolezni ledvic, kot so npr. železovi preparati (predvsem tablete), fosforni ali kalijevi vezalci, lahko včasih povzročijo prebavne težave.

Diagnoza je prvi korak k izboljšanju zdravja

Zaprtje se običajno diagnosticira na podlagi simptomov in fizičnega pregleda. Verjetno boste potrebovali rektalni pregled in v nekaterih primerih bo vaš zdravnik naročil nadaljnje teste, kot so krvni testi, rentgensko slikanje, endoskopija črevesja ali bolj specialistični pregled. Pri endoskopiji bo pregledano samo debelo črevo (sigmoidoskopijo) ali pa debelo črevo in deli tankega črevesa (kolonoskopijo). Ne pozabite omeniti vseh bolezni in zdravil, ki jih jemljete, ko vas zdravnik sprašuje o zgodovini bolezni. To lahko vključuje na primer, primer raka debelega črevesa v družini , prisotnost krvi v blatu, nepojasnjena izguba telesne teže ali nedavne spremembe v prebavi.

Večina ljudi sama poskrbi za redno prebavo. Ampak zaprtosti ne smemo jemati zlahka. Vsekakor moramo govoriti s svojim zdravnikom, če se je zaprtost pojavila nedavno  in se razlikuje od običajnih navad, če traja dlje kot dva tedna, je močna in jo spremljajo tudi drugi simptomi, kot so kri v blatu ali na toaletnem papirju, nepojasnjena izguba telesne teže  ali vročina. Ustrezno zdravljenje je odvisno od vrste obstrukcije črevesja.

Kaj lahko storite sami

Za vpeljavo sprememb pri odvajanju blata, pa je dobro poznati nekaj dejstev. Črevesje je najbolj aktivno po obroku. Začnite z navado, da poskusite iti na blato v tem času. Če ne boste upoštevali signalov za veliko potrebo, bodo ti signali sčasoma postali šibkejši, medtem, ko bo redno spodbujanje prebavnega sistema imelo učinek navajanja na rutino. Poleg tega lahko povečate gibalne aktivnosti in redno hodite na sprehode. To bo spodbudilo gibanje črevesja in lajšalo zaprtje.

Prav tako pazite na vnos tekočine v dovoljenih mejah. Medtem, ko zdravi ljudje lahko spijejo toliko tekočine kot si je zaželijo, lahko bolniki na dializi spijete le omejeno in predpisano količino vode in ostalih tekočin. Vaš gastrointestinalni trakt potrebuje dovoljeno količino tekočine za opravljanje svojega dela.

Če zgoraj navedene spremembe ne olajšajo zaprtja, se posvetujte z zdravnikom, katera vrsta odvajalnega sredstva bi bila najboljša izbira za vas. Odvajala so snovi, ki pomagajo lajšati zaprtost na različne načine. Mlečni sladkor (laktoza) lahko pomaga tudi pri prebavi. Še enkrat, ne pozabite se posvetovati s svojim zdravnikom ali dietetikom.

Kako nam prehranske vlaknine koristijo

Povečanje vlaknin v vaši prehrani lahko zmanjša ali odpravi zaprtje. Vlaknine se nahajajo v rastlinskih ogljikovih hidratih, kot so sadje, zelenjava in žita.2  Ker so vlaknine del rastlinske hrane, ki se ne prebavi v tankem črevesju, le-te dosežejo debelo črevo. Živila bogata z vlakninami običajno vsebujejo dve vrsti vlaknin, topne in netopne. Topna vlakna se raztopijo v vodi in ustvarjajo mehkejše, večje blato. Netopna vlakna se v vodi ne raztopijo. Pravzaprav celo vsrkajo vodo, dajo blatu večji volumen in s tem omogočijo lažje iztrebljanje. 3 Obe vrsti vlaknin na splošno pomagata, da blato hitreje pride skozi prebavni trakt.

Priporočeni dnevni vnos vlaknin za splošno populacijo je > 30 g.4  Povečujte količino vlaknin v vaši prehrani postopoma, kar bo omogočilo črevesju, da se postopoma prilagodi  povečani količini zaužitih vlaknin. Veliko vlaknin je v lupini, zato je bolje, da sadja ne lupite in ga zaužijete v celoti.

Vendar pa je v ledvični dieti, iz več razlogov, težko dobiti dovolj vlaknin. Mnogo živil z visoko vsebnostjo vlaknin vsebuje tudi veliko kalija in fosforja 1,2, ki se jih morate izogibati ali omejiti, če želite upoštevati omejitve vnosa kalija ali fosforja v vašo prehrano. Prav tako, bi morali ob uživanju hrane z visoko vsebnostjo vlaknin, povečati tudi vnos tekočine. Zelo pomembno pa je, da vnos tekočine ostane v dovoljenih mejah.

Še večja količina vlaknin (35 g na dan) je za ledvičnega bolnika2, 5 težko dosegljiva. Priporoča se, da nekaj dni natančno spremljate vaš vnos hrane in tekočin. Dnevnik  vam bo pri tem pomagal, da se boste lahko s svojim zdravnikom ali dietetikom konstruktivno posvetovali in ugotovili ali je vaša izbira hrane primerna za vaše trenutno stanje.

Seznam hrane, ki je bogate z vlakninami in ima nižje vrednosti kalija:

  • Sadje: maline, robide, hruške, jabolka, jagode, borovnice, pomaranče, brusnice, češnje, breskve, rabarbara.
  • Zelenjava: brokoli, cvetača, bučke, korenje, koruza, zelje, sladki krompir, jajčevci, endivija, buče.
  • Stročnice: Grah (zmrznjen ali konzerviran), stročji fižol
  • Žita in izdelki iz žita: Neoluščeno zrnje ima večjo vsebnost vlaknin kot rafinirana zrna, vsebuje pa tudi več fosfatov. Človeško telo lahko le delno prebavi to obliko fosfata4 in iz hrane absorbira samo 40-60% teh "neželenih" fosfatov.

References

  1. Can Outcomes be Improved in Dialysis Patients by Optimizing Trace Mineral, Micronutrient, and Antioxidant Status?: The Impact of Probiotics and a High-Fiber Diet. Bossola M. Semin Dial. 2016 Jan-Feb;29(1):50-1. doi: 10.1111/sdi.12442. Epub 2015 Sep 19.
  2. Dietary protein and fiber in end stage renal disease. Sirich TL. Semin Dial. 2015 Jan-Feb;28(1):75-80. doi: 10.1111/sdi.12315. Epub 2014 Oct 16.
  3. Sirich TL, Plummer NS, Gardner CD, Hostetter TH, Meyer TW: Effect of increasing dietary ber on plasma levels of colon-derived solutes in hemodialysis patients. Clin J Am Soc Nephrol 9(9):1603–1610, 2014.
  4. www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/kohlenhydrate-ballaststoffe/
  5. Bossola M, Leo A, Viola A, Carlomagno G, Monteburini T, Cenerelli S, et al.: Dietary intake of macronutrients and ber in Mediterranean patients on chronic hemodialysis. J Nephrol 26:912–918, 2013.
Povezane teme

Pri programu vaše vadbe ne gre za to, da bi s športom presegali samega sebe. Posvetiti se morate lažji vadbi.