Bolezni srca in ožilja

Cardiovascular disease and dialysis: What you need to know to stay healthy

Kot že morda veste, mnogo dializnih pacientov prizadenejo različne bolezni srčno-žilnega sistema. Dobra novica je, da lahko s pravilno oskrbo in preventivnimi ukrepi dejavno upočasnite napredovanje bolezni srca in ožilja ter izboljšate svojo napoved ali pa zmanjšate tveganje za razvoj bolezni.

Podrobneje o boleznih srca in ožilja

Izraz bolezni srca in ožilja se nanaša na več bolezni, od hipertenzije in ateroskleroze do koronarne bolezni srca in kapi. Nekatera stanja se pojavljajo pogosteje od drugih. Bolezni srca in ožilja lahko povzročijo, da srce preneha učinkovito črpati kri, da srčne zaklopke ne morejo več pravilno delovati ali da se arterije zožijo ali otrdijo. Na poškodbe delov srca in krvnih žil vplivajo tudi določeni toksini in bakterije.

Povišan krvni tlak

Visok krvni tlak ali hipertenzija je pogosto imenovan tudi „tihi ubijalec“. Ta vzdevek je dobil zato, ker imajo ljudje pogosto visok krvni tlak, a nobenih simptomov. Odčitek krvnega tlaka je sestavljen iz dveh številk: prva je sistolični tlak, ki predstavlja tlak ob srčnem utripu, druga pa diastolični tlak, ki je tlak srca v fazi sprostitve. Pri ljudeh z visokim krvnim tlakom kri teče skozi žile s preveliko silo. Sčasoma to žile poškoduje, zato je pri takšni osebi tveganje za srčni infarkt ali kap večje. Da krvni tlak ostaja znotraj normalnega območja, vam ga zdravnik redno preverja, s tem pa zmanjšuje tveganje za zaplete.

Ateroskleroza, koronarna bolezen srca in kap

Ateroskleroza v laičnem jeziku pomeni otrditev arterij, to je krvnih žil, po katerih se kri pretaka iz srca v druge dele telesa. Zaradi maščobnih oblog, imenovanih plak, in mineralnih usedlin arterije otrdijo, zato v srce teče manj krvi. Zaradi srca, ki ima premalo krvi, se lahko pojavijo simptomi, kot je bolečina v prsih, to pa lahko vodi tudi v srčni infarkt. Otrditev arterij je tudi glavni vzrok koronarne srčne bolezni – to je izraz za vsa stanja, pri katerih je zaradi blokade ali zožitve prišlo do zmanjšanega pretoka krvi v srce. Če možgani ne dobijo dovolj kisika ali če krvna žila poči, lahko pride do kapi, pri kateri je potrebna takojšnja zdravniška pomoč.

Povezane teme

Dializni pacienti imajo prehranske potrebe, ki so bolj specifične od prehranskih potreb drugih.