Nega kože

Dobro počutje v lastni koži

Koža je naš največji organ – ščiti naša telesa, nam pomaga vzdrževati ravno pravšnjo temperaturo in nam omogoča tip. Ko se dobro počutimo, pravimo, da se „dobro počutimo v lastni koži“. Če je koža razdražena ali poškodovana, je to lahko zelo boleče.  

Presenetljivo veliko število kroničnih pacientov na dializi trpi zaradi neprijetnih težav s kožo in srbenja. Te kožne nadloge niso življenjsko nevarne, so pa lahko zelo mučne in izčrpavajoče, zato lahko vplivajo na kakovost vašega življenja.

Zakaj me srbi koža?

Srbenje (ali uremični pruritis) je simptom, ki ga lahko povzroči vrsta stranskih učinkov, do katerih pride zaradi ledvične bolezni ali dializnega zdravljenja, čeprav natančen vzrok srbenja pri dializnih pacientih ni vedno znan. Možni vzrok je lahko visoka raven obščitničnega hormona (sekundarni hiperparatiroidizem) ali visoka raven fosfatov v krvi (hiperfosfatemija).  

Tudi kalcij, ki se sprošča iz kosti, se lahko nalaga v krvnih žilah, sklepih in koži, kar lahko povzroča srbenje. Drugi možni vzroki so zadrževanje urokromov in uremičnih toksinov, pomanjkanje železa ter splošno vnetje. Možni vzroki so še poškodbe kože ali alergične reakcije, zaradi katerih se začne izločati histamin.

Kaj lahko storim sam?

Če želite zmanjšati število možnih vzrokov srbenja, je izjemno pomembno, da spremljate ravnovesje kalcija in fosfata, upoštevate nasvet svojega strokovnjaka za prehrano, da zagotovite nizek vnos fosfatov, in poskrbite, da jemljete vezalce fosfatov, kot vam je predpisal zdravnik. Če imate težave s srbenjem, to povejte zdravniku in se z njim pogovorite.  

Ne pozabite, da težavo lahko povzroča ledvična bolezen. Zdravnik si bo prizadeval, da vam pomaga. Verjetno bo preveril raven fosfatov in poskrbel, da boste jemali pravilen odmerek vezalcev fosfatov. Če obstajajo primerne kreme ali losjoni, vam bo morda svetoval, katere uporabiti, ali pa predlagal alternativne možnosti zdravljenja, ki vam bodo pomagale odpraviti simptome. Kot dializni pacient imate morda tudi suho kožo.  Povzročajo jo spremembe žlez znojnic ali oljnih žlez. Srbenje lahko odpraviti blaženje suhe kože. Ker pogosto ni vidnih znakov srbenja, zdravniki in medicinske sestre morda ne vedo, da trpite zaradi te pogoste nadloge pri dializi. Pogovorite se z njimi o tem in z veseljem se bodo pogovorili z vami o vseh možnih ukrepih, da se boste v svoji koži počutili bolje.

Nasveti za nego kože

S temi splošnimi nasveti si lahko pomagate pri ukrepih za odpravo nevšečnosti:

  • Izogibajte se vročim kopelim. V splošnem se priporoča tuširanje. Če pa v kopanju uživate, poskusite z dodajanjem sode bikarbone ali ovsene moke v kopel, kar pogosto pomaga.
  • Poskusite nositi obleko iz bombaža in drugih naravnih tkanin.
  • Močni parfumi v detergentih, milih in losjonih lahko povzročijo alergične reakcije ali poslabšajo stanje, zato se jim izogibajte.
  • Pomaga tudi redna nega kože z vsakodnevnim čiščenjem in vlaženjem.
  • Najpomembnejše je, da se ne praskate. S praskanjem se srbenje poslabša, lahko pa tudi poškoduje kožo in vodi k okužbam. Nohte imejte postrižene, da se ne boste praskali in drgnili.
  • Da preprečite odrgnine, ki lahko poslabšajo stanje, naredite vse, da se boste izognili padcem ali poškodbam kože.
Povezane teme

Priporočila za preventivne ukrepe v dnevni praksi

Kot dializni pacient boste morali verjetno korenito spremeniti svoje prehranjevalne in pivske navade.