Neculai Grigoras

Od karierista do ljubiteljskega kmeta

Pravni strokovnjak, mož, oče, kmet, pisec: Romun Neculai Grigoras je v svojih 61 letih prevzel že veliko vlog. Ta visoko motivirani mož ni pustil, da bi ga diagnoza kronične ledvične bolezni, ki so mu jo postavili pri 40 letih, ustavila pri doseganju življenjskih ciljev.  

Grigoras je zdaj upokojen in dneve izmenično preživlja na domu svojega otroštva na mirnem romunskem podeželju v okrožju Bacau in v svojem mestnem stanovanju v bližnjem mestu Onesti. Čeprav izmenjuje tekočine za dializo doma, ga redno oskrbujejo v centru NephroCare v mestu Bacau.

Družina in kariera

Grigoras se je že zgodaj naučil, kako premagovati stiske: mamo je izgubil, ko je bil star le sedem let. Nato je za njegovo odraščanje skrbel oče. Po srednji šoli se je Grigoras odločil, da bo poklicno pot nadaljeval kot elektroinženir in je po diplomi začel delati v tovarni sintetične gume v Oneștiju, mestecu z le 40.000 prebivalci na severu osrednje Romunije.  

Ko je spoznal, da ga prvotna odločitev za poklic ne izpolnjuje tako, kot bi si želel, se je vpisal na izredni študij prava. Vsega skupaj je v tovarni sintetične gume zvesto služboval 35 let, od leta 1971 do leta 2006. Grigoras, vedno pripravljen poskusiti kaj novega, je leta 2006 kratek čas delal kot direktor zasebnega podjetja, deloval pa je tudi kot vodja sindikata ter v mestnem svetu.

Sprejemanje lastne diagnoze

Kronično ledvično bolezen so Grigorasu diagnosticirali leta 1993, z dializo pa je začel leta 2007. Zaradi spoznanja, da mora začeti z dializo, je bil najprej pretresen. Vendar se je novi rutini hitro privadil. Podpora družine in prijateljev ter njegov pozitivni odnos na splošno so bili ključni dejavniki, zaradi katerih je sprejel dializo kot le še en del svojega življenja.

Izbira trebušne dialize

Grigoras se je odločil, da bo svoje zdravljenje izvajal v obliki trebušne dialize. V prvi vrsti zato, ker mu zagotavlja več svobode pri gibanju, pa tudi zato, ker je njegov nefrolog poudaril, da prednosti tega načina lahko koristijo njegovemu srčno-žilnemu sistemu. O tem, da se je njegovo življenje spremenilo, odkar je začel s trebušno dializo, ni dvoma, zdravljenje pa ga je spodbudilo tudi k ponovnemu razmisleku o lastnem življenjskem slogu. Zaradi petih izmenjav tekočin na dan se je odločil za upokojitev. S to odločitvijo se je lahko končno vrnil v podeželski dom svoje mladosti. Odkar se je vrnil na deželo, je spoznal, da je pri skrbi za lastno zdravje in obvladovanju celotnega urnika dnevnih dejavnosti ključen natančen urnik izmenjav. Poudarja tudi, kako ceni oskrbo, ki mu jo zagotavlja ekipa NephroCare. Ta zanj redno opravlja teste in ga kliče na mesečne kontrolne preglede.

Življenje, vredno uživanja

Danes Grigoras večino svojega časa posveča vrtnarjenju, kmetovanju in pridelavi vina. Njegov podeželski dom z zelenjavnim vrtom, sadovnjakom in vinogradom je popolno okolje za ukvarjanje s tistim, kar mu je najljubše. Ker se redno dobiva s prijatelji, s katerimi igrajo šah ali se udeležujejo zabav, ima toliko družabnih stikov, kot jih potrebuje, da se lahko razvija in uživa v preprostih življenjskih užitkih. Je tudi vnet pisec in piše spomine o svojih izkušnjah. Grigoras priznava, da mu ni všeč, ker ne more uživati neomejenih količin sadja in zelenjave, ki jih pridela na lastni zemlji in pobira z lastnimi rokami. Vendar se je s svojim položajem sprijaznil in se naučil najti veselje v drugih dejavnostih. Nenehen vir energije in upanja je še posebej njegov 15-mesečni vnuk.